Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.
Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...PITANJE:

Zdravo svima! Hitno mi treba savjet jer ja više ne znam što da radim. U školi sam odlična učenica, imam sve petice osim fizike (4) i matematike (3). Danas sam dobila 1 iz matematike i moja majka se izderala na mene kako sam katastrofa učenik, kako sa svojim ocjenama ne bih mogla ni krave da čuvam... Mene je to baš pogodilo. Kužim da su njoj ocjene bitne i sve to, ali meni ona s ovakvim stvarima samo ruši samopouzdanje, ja se osjećam kao nitko i ništa. Rekla sam joj da ću to ispraviti čim prije, ali džaba, ona opet govori kako sam užasan učenik. Voljela bih da sam umjesto te njene dernjave čula riječi podrške, to bi me i potaklo da budem bolja, a ovako. Iskreno nemam neki odnos s majkom, ona uvijek traži mane kod mene, nikad nisam dovoljno dobra. Najgore mi je kad u školi moje prijateljice pričaju o svojim mamama i o tome koliko su im odnosi super, a ja sa svojom mamom nemam nikakav odnos doslovno rečeno. Imate li ikakav savjet kako da riješim ovo jer ja sama ne znam što da radim više?


Odgovor Hrabrog telefona:

Draga prijateljice Hrabrog telefona,

hvala ti na javljanju i ukazivanju povjerenja. U svojem upitu navodiš da te majka kritizira zbog ocjena te ti se ne sviđa kakav odnos imate općenito. Opisuješ njezine neprimjerene reakcije kada ne dobiješ ocjenu koju je očekivala. Kažeš da se tada osjećaš kao da nemaš samopouzdanja i kao da ne vrijediš. Spominješ i da se uspoređuješ sa svojim prijateljicama i njihovim odnosima s majkama. Čini mi se da bi voljela s majkom moći razgovarati i razviti otvoreniji i opušteniji odnos. Vidim da te rastuži i povrijedi kada ti ne pruži podršku, već se samo usmjeri na tvoje ocjene. Vjerujem da se osjećaš manje motiviranom kada ne dobiješ podršku za svoj trud i rad kad tvoja majka gleda samo krajnji rezultat i prema tome te opisuje. Želim ti naglasiti kako su ocjene samo odraz tvog znanja u trenutku kada pišeš test ili usmeno odgovaraš, ali ne i pokazatelj tvojeg ukupnog znanja, a pogotovo ne tvojih sposobnosti općenito. Isto tako, postoje mnoge druge osobine koje te opisuju i definiraju kao osobu koje nisu vezane uz školski uspjeh i voljela bih da to imaš na umu. Ono što je u ovoj situaciji važno je da učiš i da se trudiš koliko možeš i svakako ne zaslužuješ čuti da si nesposobna. Žao mi je čuti da tvoja majka  to ne prepoznaje i upućuje ti uvredljive komentare. Nekada su roditelji zabrinuti za svoju djecu i žele im omogućiti sve kako bi kasnije u životu bila uspješna i sretna, no nikako nije u redu da to pokušavaju ostvariti na ovaj način. Htjela bih te pohvaliti što si prepoznala da ti treba razumijevanje kako bi se više trudila te kako te riječi podrške i poticaja guraju naprijed i čine da se osjećaš ugodnije. Pitam se jesi li joj rekla da ti smeta način na koji reagira i da bi bila puno motiviranija kada bi te podržala i ohrabrila oko učenja. Mislim da je važno da pokušaš razgovarati s majkom o tome što te smeta u vašem odnosu i kažeš joj da bi voljela da vam odnos bude kvalitetniji, stoga se pitam jesi li čula za „ja poruke“. To je oblik komunikacije u kojem je naglasak na izražavanju vlastitih osjećaja vezanih za tuđe postupke, kojima ne napadamo osobu, već ukazujemo na konkretne postupke koji nam ne odgovaraju u odnosu. Više o tome kako se one koriste možeš pročitati na ovoj poveznici.

Voljela bih kada bi pročitala tekst s poveznice koju smo ti poslali i javila kako ti se čini ovaj oblik komunikacije. Ako uvidiš da ti ovaj oblik komunikacije ne pomaže, potičem te da se obratiš nekoj drugoj odrasloj osobi od povjerenja. To može biti netko iz tvoje obitelji ili netko iz škole, kao što su nastavnik/ca ili stručni suradnik, odnosno psiholog ili pedagog. Pohvalila bih te što si zatražila pomoć te ti želim reći da smo tu ako su ti potrebne podrška i ohrabrivanje. Svakako bih te potaknula da se javiš na besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Možeš nam se javiti i na chat, svakim radnim danom od 15 do 19 sati, kao i putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr.

Puno sreće šalje ti,

tvoj Hrabri telefon


Foto: Giphy/ Freepik - yanalya

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Kada sam u učionici osjećam se kao da se gušim, usta mi se suše i imam nagon na povraćanje' HELP

'Jako sam usamljena, uvijek sam sama pod odmorom, osjećam se kao da me ljudi izbjegavaju' HELP

'Želim umrijeti, imam 17 godina i znam da je ovo pubertet i sve, ali ja stvarno više ne mogu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti