Slika nije pronađena

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 


PITANJE:

Imam 18 godina i jedan čudan problem. Mislim da sam aseksualna haha. Nikada nisam masturbirala niti poželjela to. Nisam u vezi jer me ne zanima, a imam i problem s vezanjem i intimnošću. Voljela bih imati nekog, ali eto imam problem. Zadovoljna sam svojim tijelom, ali me to jednostavno ne zanima. Ne razmišljam o sexu. Malo me sram to priznati i mislim da nisam normalna. Možete li mi ikako pomoći? Molim vas da se ne rugate i ne hejtate, dugo mi je trebalo da shvatim da nisam bas normalna. :D


ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

hvala ti što si nam se javila i ukazala nam povjerenje. Kažeš da misliš da si aseksualna, a to zaključuješ iz toga što nikada nisi masturbirala. Također, navela si kako ne razmišljaš o seksu, a ne zanimaju te niti veze. Seksualnost je individualna kod svakog pojedinca. Neki ljudi imaju više, a neki manje izražene seksualne potrebe i želje, a također ih i izražavaju na različite načine. Važno mi da znaš da nijedna teškoća koju nam djeca ili mladi opišu nije nešto čemu bismo se rugali, već nastojimo razumjeti kako se osoba osjeća i ponuditi joj neke prijedloge u vezi briga koje opisuje.

Razlike u osjećanju i izražavanju seksualnosti su sasvim prirodne i to što ne razmišljaš o seksu ne znači da nisi normalna. S obzirom na to da si rekla da misliš da imaš teškoće s vezanjem i intimnošću, no s druge strane bi ipak voljela imati nekoga, pitam se potiču li tvoja razmišljanja iz uspoređivanja s vršnjacima. Možda su neki tvoji vršnjaci dosad imali seksualne partnere ili romantične veze i pitaš se kako to da ti nisi. Seksualnost i seksualni odnosi bi ljudima trebali predstavljati užitak i bliskost s drugom osobom, a ne pritisak zbog zamisli da nešto propuštaju ili zbog čega kasne. Ako te ova tema brine, možeš o tome razgovarati s nekom bliskom osobom ili psihologom, a odgovore na pitanja vezana uz tjelesni aspekt seksualnosti možeš dobiti i kod svog liječnika.

Puno pozdrava ti šalje,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Visual hunt/Unsplash


I.I./Hrabri telefon

Pročitajte još:

Problem u razredu: 'Kao da me svi doživljavaju kao ružnu i glupu osobu za sprdnju'

Kad se čini kao da nema izlaza: 'Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta'

Godinu dana nakon prekida bivši dečko me i dalje uznemirava - što da radim?

Pomoć seksualnost aseksualnost hrabri telefon

Još vijesti