Slika nije pronađena
Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete. 


PITANJE:

Imam 17 godina i stvarno puno problema u gotovo svim područjima mog života: obitelj (tata pogotovo, ima problema sa živcima), škola, prijatelji, poremećaj u prehrani, psihičko zdravlje (Nisam posjetila stručnjaka ali znam da nešto nije u redu sa mnom, depresija možda...). Stvarno ne znam. Osim toga imam dosta česte nalete tjeskobe i napadaje panike. Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta, ali se ne usudim napraviti. Imam želju naći nekoga terapeuta, jer imam osjećaj da bi to puno pomoglo. Nemam s kime pričati a svojim problemima zbog poteškoća s povjerenjem. Poznavajući moje roditelje, smijali bi mi se kada bi im spomenula moju ideju, jer ih jednostavno nije briga i misle da nije ništa ozbiljno u pitanju. Još jedna prepreka je što živim u inostranstvu i ne govorim jezik savršeno. Samoubilačke misli imam od svoje 14/15-e godine, ali imam osjećaj da su sve jače i bojim se da to stvarno ne napravim. Ne želim odustati od života, ali ponekad se to čini kao jedini izlaz. Ne znam vise sto da radim pa tražim neki savjet od svojih vršnjaka ili onih sa sličnim iskustvom. Hvala
P.S. ne pijem, ne pušim, ne drogiram se, ne ozljeđujem se

ODGOVOR HRABRI TELEFON:

Draga djevojko,

prije svega ti želim zahvaliti što si hrabro i iskreno podijelila svoje teškoće s nama. Vjerujem da je za to potrebno puno hrabrosti i snage koju vidim da imaš u sebi. Želim da znaš da je dijeljenje briga koje nas muče najčešće prvi korak prema tome da se osjećamo bolje i mogućnost da utječemo na svoje brige.

U svom si upitu opisala razne teškoće s kojima se nosiš te koje utječu na tvoje svakodnevno funkcioniranje. Drago mi je što si prepoznala kako se ne bi trebala sama suočavati s brigama koje si spomenula te kako bi se uz stručnu pomoć i podršku s vremenom mogla osnažiti i raditi na tome da se počneš osjećati bolje. Zabrinulo me čuti da se nosiš sa suicidalnim mislima već duže vrijeme te smatram kako je važno potražiti pomoć za sebe. Želim da znaš da imaš pravo na zaštitu i podršku odraslih osoba u svojoj okolini. Spomenula si mi kako ti situaciju dodatno otežava misao što te roditelji ne bi shvatili dovoljno ozbiljno te činjenica da živiš u inozemstvu.

S obzirom na brige koje si opisala te želju da ti pomognemo kako bi što prije dobila potrebnu pomoć, voljela bih da nam se javiš na naš savjetodavni chat koji je otvoren svakim radnim danom od 17 do 20 sati putem linka - www.hrabritelefon.hr/chat. Javljanjem putem chat-a svoj odgovor mogla bi dobiti puno brže te nam omogućava da saznamo neke dodatne informacije koji bi nam pomogle da zajedno promislimo što bi mogla poduzeti. Na chat-u te čekaju naši savjetovatelji koji su tu da te saslušaju, pruže podršku, pomoć i saznanje da nisi sama.

Nadam se da ćeš nam se uskoro javiti te ti želim svu sreću!

Tvoj Hrabri telefon


Foto: Unsplash

I.I.

Pročitajte još:

Godinu dana nakon prekida bivši dečko me i dalje uznemirava - što da radim?

Problemi kod kuće: 'Samo kuham i čistim za tatu i brata, osjećam kao da im služim kao čistačica'

'Frendica je stalno s dečkom, nemam s kime na kavu - kako da preživim ljeto?'

Samoubojstvo Pomoć Depresija hrabri telefon

Još vijesti