Slika nije pronađena
Zatražili smo stručni komentar psihologinja s Hrabrog telefona čiji savjeti mogu poslužiti svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Osigurali smo pomoć za svakoga tko ju traži.

Svakoga tjedna nađe se neko pitanje u našoj rubrici 'Pitanja i odgovori' koje bude malo potresnije od ostalih, a tada su tu za vas stručnjakinje Hrabrog telefona od kojih tražimo odgovore na vaša pitanja. Uvijek su spremne pomoći. U nastavku možete pročitati pitanje i odgovor.


Pitanje: Rak pluća

Molim vas ako ima tko bilo kakav savijet ili nešto ne znam. Danas sam saznala da bolujem od raka pluća i jednostavno ne mogu više. Ovako sam se borila sa depresijom dvije godine, a sad još ovo. Ja ne mogu podnijeti to. Imam 17 godina i već toliko s*anja, da ne mogu to podnijeti. Ne znam kako da mislim pozitivno uz sve druge probleme, a sad još i ovo. Molim vas neki savjet.

via GIPHY


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Draga djevojko,

hvala ti što si se javila i dijeljenjem svoje brige ukazala povjerenje Hrabrom telefonu. Ako sam dobro shvatila, upravo si saznala da boluješ od raka pluća. Navela si da si bolovala i od depresije pa ti vijesti o novoj bolesti stvaraju dojam kao da ti je svega previše i da ne možeš više izdržati.

Želim ti reći da mi je žao zbog toga što ti se dogodilo. Nošenje s depresijom je teško i iscrpljujuće samo po sebi i razumljivo mi je da ti vijesti o raku djeluju preplavljujuće i teško. Pitam se kakve sve osjećaje to u tebi izaziva. Ljudi mogu reagirati na bolest na različite načine. Neki osjećaju tugu, zabrinutost, bespomoćnost, dok se ponekad u takvim situacijama javljaju i ljutnja, borbenost i želja da se to stanje promijeni. Isto tako, prirodno je, pogotovo na početku, osjećati šok i nevjericu. Kako god se ti osjećala, znaj da je to u redu i da imaš pravo na svoje osjećaje, kakvi god oni bili. Ponekad roditelji i drugi odrasli znaju djeci i mladima govoriti da će sve biti u redu, da će ozdraviti i nastoje ih utješiti na takav način. Iako je u podlozi toga dobra namjera, to može stvoriti osjećaj kao da odmah trebaš biti dobro i da ne smiješ biti tužna zbog bolesti. Pitam se događa li se to i tebi te kako su reagirale tebi bliske osobe. Zaslužuješ podršku bliskih ljudi, u redu je da plačeš ispred njih, tražiš ohrabrenje ili radiš bilo što što ti pomaže u nošenju s ovom situacijom. Mislim da je važno da u nošenju s bolesti ne budeš sama, već da imaš uz sebe roditelje, prijatelje, a i zdravstveno osoblje koje ti daje sve važne informacije vezane uz to što moraš raditi kako bi liječenje proteklo dobro. Moguće je i da u bolnici u kojoj ideš na preglede postoji psiholog s kojim možeš razgovarati o prilagodbi na novonastalo stanje. Mislim da bi ti to koristilo i htjela bih čuti što misliš o ovim prijedlozima.
Imam dojam da sam se tek kratko osvrnula na tvoje brige i rado bih čula više o tome kako si. Znaj da možeš nazvati na liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111, radnim danima od 9 do 20 sati, ili nam pisati na chat radnim danima od 17 do 20 sati. Isto tako, možeš nam pisati i na e-mail - savjet@hrabritelefon.hr. Bilo kojim načinom komunikacije s nama ostaješ anonimna i naši razgovori su povjerljivi, a mislim da bi tako mogla dobiti više podrške i informacija nego ovim putem.
U nadi da ćemo se čuti, puno pozdrava i snage za oporavak ti šalje,
tvoj Hrabri telefon


Foto: Hrabri telefon/ Giphy/ Freepik

M.S.K./ Hrabri telefon

Pogledaj još:

'Više puta tjedno se prejedem i onda povraćam... Postala sam suicidalna' HELP!

HELP! 'Ne izlazim iz kuće jer me strah... Imam napadaje panike... Nitko me ne shvaća ozbiljno'

Od platonske ljubavi do prijave policiji – sve zbog neuzvraćene ljubavi i golih fotki... HELP!

Pomoć rak bolest Depresija hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti