Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Haj!Imam dosta problemčića trenutno. Imam 3 najbolje prijateljice, a 2 se trenutno ljute na mene (zbog gluposti) i imam osjećaj kao da me mrze. Inače sam im govorila što me muči i sve i sad se osjećam samo i jadno pogotovo zato jer je kraj školske godine i par predmeta mi je na granici. Iz jednog predmeta imam 4.40 i učiteljica mi ne želi dati priliku da napravim ili ispravim nešto za 5. To me užasno pogađa jer ću ja sad imati istu ocjenu kao netko tko je dobivao trojke i četvorke i tu i tamo peticu kroz godinu i nije se nimalo trudio, jer ga nije briga za taj predmet, a baš previše ni za školu. To uopće nije u redu od te učiteljice, jer koliko znam učitelj mora dati priliku učeniku za ispravljanje zaključne ocjene (ispravite me ako sam u krivu) i k tome sam još 8.razred i treba mi za upis u srednju. Ne znam uopće gdje da iskalim sav taj bijes i kome da kažem sve što me muči. Istina, imam još jednu najbolju prijateljicu, ali ona ima isto probleme i to velike i ne želim ju zamarati još svojima. Ove dane me još kao šlag na torti užasno boli trbuh i ne osjećam se baš najbolje ni fizički ni psihički...

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,

hvala ti što si nam se javila i na taj nam način ukazala povjerenje. Spominješ više poteškoća s kojima si se susrela pa bih se osvrnula na njih redom kojim si ih spomenula. Kažeš da dvije prijateljice s kojima si inače bliska i povjeravaš im se sada ne razgovaraju s tobom zbog čega se ne osjećaš ugodno. Žao mi je čuti da ti se to događa i vjerujem da se zbog toga osjećaš tužno. Pitam se jesi li razgovarala s njima o tome. U takvim situacijama važno je da druga strana zna kako se osjećaš i kako bi ti htjela da se stvari promijene, ali isto tako da i ti saslušaš njih i pokažeš im da ti je zaista važno čuti kako se one osjećaju i što bi htjele promijeniti.
Spominješ i da bi željela iz jednog predmeta imati ocjenu odličan, ali da ti učiteljica nije pružila priliku ispraviti ocjene. Vjerujem da te to pogađa i u redu je ako zbog toga osjećaš ljutnju i nepravdu. Dobila sam dojam da si odgovorna u obavljanju svojih školskih obaveza i da si motivirana poboljšati ocjene. Pitam se kako je izgledao razgovor s učiteljicom i je li ti rekla zbog čega ti ne dopušta ispravljanje ocjena. Predlažem ti i razgovor s razrednikom ili razrednicom. On/a je tu da te sasluša i pomogne ti, a naročito kada je riječ o školskim obavezama i postignuću.
Žao mi je čuti da tvoja prijateljica kojoj se inače povjeravaš ima poteškoće te zbog toga ne želiš njoj govoriti o svojim brigama jer imaš dojam da ćeš ju time zamarati. Ponekada zaista mislimo da zamaramo svoje prijatelje ako im pričamo o vlastitim poteškoćama, ali prijatelji su tu da s njima pričamo o tome i vjerujem da će te rado saslušati, ako joj kažeš da ti je potreban netko za razgovor. Isto tako, vjerujem da i ti s njome razgovaraš o onome s čime se ona suočava i da joj to puno znači.
Spominješ i da te u zadnje vrijeme boli trbuh i da se ne osjećaš dobro. Kada smo pod stresom sasvim je uobičajeno da se to odražava i na naše tijelo. Time nam tijelo „signalizira“ da nešto nije u redu. Moguće je da te trbuh boli zbog toga što se u zadnje vrijeme suočavaš s više poteškoća nego inače. Moguće je i da je nešto drugo u pitanju pa bih te potaknula da o tome razgovaraš s roditeljima ili nekom drugom osobom od povjerenja i, ako to potraje, da odeš kod liječnika. Time što si nam se javila pokazuješ da si zrela i pohvalila bih te što si brineš o sebi i što si odlučila potražiti pomoć. Vjerujem u tebe i u to da ćeš se strpljivo i hrabro suočiti s poteškoćama koje te brinu.
Voljela bih da nazoveš Hrabri telefon, ako želiš razgovarati o tome kako se osjećaš i što bi mogla napraviti da se situacija u kojoj se nalaziš promijeni. Možeš nas kontaktirati na liniju za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Također, možeš nam se javiti i putem chat-a svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili poslati upit na e-mail savjet@hrabritelefon.hr.  

Uz tebe,

tvoj Hrabri telefonFoto: Giphy/ Hrabri telefon/ Shutterstock.com - ShotPrime Studio

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Imam 17 godina i molila bih pomoć, ne znam kome da se obratim bez da itko sazna' HELP

'Imam 14 god i trenutačno ne znam što sa životom. Cijeli dan sam depresivna, plačem...' HELP

'Svi su me ostavili. Nitko, ali apsolutno nitko ne želi pričati sa mnom' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti