Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.

Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:
Bok! Imam 17 godina i molila bih pomoć, ne znam kome da se obratim bez da itko sazna. Radi se o mojim roditeljima. Nedavno su se rastavili jer je tata prevario mamu. Sad je oženjen s tom s kojom ju je prevario i radi sve u njegovoj moći da ocrni mamu pred ljudima, a ona nije ništa kriva. Širi tračeve i razne ružne stvari o mami koje nisu istinite pred ljudima. Pravi se divan i krasan pred ljudima, a zapravo je upravo suprotno od toga. Laže im, a oni mu povjeruju. Živimo u mjestu pa se svi ti tračevi koje on širi brzo saznaju. Mama pati radi njega i ja za sve znam što učini. Brata i mene želi potkupiti kupljenim stvarima i novim sobama u kući koju gradi sa svojom novom ženom, a nama to apsolutno ništa ne znači. Problem je u tome što mu ja ne mogu izravno reći jer ne bih trebala znati za sve to i ako sazna da sve to znam, opet će mami stvarati probleme. Htjela bih mu nekako poručiti da prestane lagati bez da dovedem ikoga u neugodnu situaciju, a ne znam kako. Možete li mi pomoći? Hvala unaprijed.

Odgovor Hrabrog telefona:

Draga djevojko,
hvala što si imala hrabrosti podijeliti svoje teškoće i time nam ukazala povjerenje. Kažeš da su se tvoji roditelji razveli te da otac sada širi neistinite priče o majci. Iz tvojeg upita stekla sam dojam da si tužna, ali i ljutita i povrijeđena zbog očevog ponašanja. Ako sam te dobro razumjela, pitaš se na koji način pristupiti ocu i razgovarati s njim.
Žao mi je što proživljavaš neugodne emocija zbog očevog ponašanja te mi je važno naglasiti ti da nisi odgovorna za njegovo ponašanje prema majci. Važno mi je da znaš kako ne bi trebala biti izložena takvim komentarima i informacijama te da bi roditelji trebali svoje sukobe rješavati na način da djeca nisu uključena u njih. Stoga ti želim naglasiti da nisi odgovorna za to da rješavaš njihove nesuglasice. Iako tvoji roditelji više nisu u partnerskom odnosu, oboje i dalje imaju roditeljsku ulogu koju razvod braka ne mijenja. Dužnost roditelja je osigurati da njihove nesuglasice ne ugrožavaju dobrobit djece, a tvoje je pravo da imaš oba roditelja koji će te podržavati i voljeti. Kažeš kako otac kupnjom darova održava kontakta s tobom i bratom pa se pitam kako, osim toga, izgleda vaš odnos. Različiti stresni događaji unutar obitelji obično rezultiraju teškoćama u komunikaciji. Zbog toga bih voljela da za početak iskreno porazgovaraš s ocem o stvarima koje te tište i da vidiš kakvo je njegovo viđenje ove situacije. Vjerujem da nije lagano započeti razgovor s članovima obitelji o vlastitim osjećajima, no otvorena komunikacija temelj je bliskih odnosa. Predlažem ti da prije razgovora s ocem razmisliš o tome koju mu poruku razgovorom želiš prenijeti, a kako bi to što uspješnije napravila, preporučam ti korištenje ja-poruka. Ja-poruke su način komunikacije koji se bazira na tome kako se osjećaš i kako tuđe ponašanje djeluje na tebe, bez da pritom zvučiš optužujuće i potakneš svađu. Sastoje se od tri dijela: konkretnog opisa tuđeg ponašanja, opisa toga kako se osjećaš i opisa tvoje želje. Na primjer, ja-poruka u tvojem slučaju mogla bi glasiti: „Čula sam da govoriš o majci ______ i to me čini tužnom i povrijeđenom. Molim te da prestaneš to raditi.“ Važno mi je još ti jednom napomenuti da blizak i otvoren odnos možeš imati s oba roditelja, neovisno o njihovim međusobnim neslaganjima. Ipak, na tebi je da tijekom vremena odlučiš kakav i koliko prisan odnos, sa svakim od roditelja, želiš imati. Odgovornost odraslih osoba je da brinu o djeci i važno mi je istaknuti da kroz ovo ne trebaš prolaziti sama. Preporučam ti da ovu teškoću podijeliš s nekom odraslom osobom kojoj vjeruješ, na primjer s roditeljima neke prijateljice, školskim psihologom ili nekim drugim članom obitelji. Pitam se kako ti zvuče ovi prijedlozi.
Ako želiš detaljinije popričati o ovoj situaciji, napraviti plan što točno reći ocu, ili razgovarati o nečem drugom, potičem te da nam se javiš na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 15 sati. Osim toga, možeš nam se javiti i na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati ili pisati na e-mail savjet@hrabritelefon.hr. Želim ti puno hrabrosti i snage!

Puno te pozdravlja,

tvoj Hrabri telefon

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Jochen Schoenfeld

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:

'Imam 14 god i trenutačno ne znam što sa životom. Cijeli dan sam depresivna, plačem...' HELP

'Od 1. razreda sam meta zadirkivanja.Često bih u svojoj sobi plakala i razmišljala što sam napravila krivo' HELP

'Nazvao me vragom i još hrpu odvratnih stvari mi rekao... Danas sam se satima tresla i plakala nakon toga' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti