Slika nije pronađena

Neke priče ne usudimo se komentirati sami pa u pomoć zovemo njih – jer problem je manji kad se podijeli. Hrabri telefon je tu za sve vas koji se osjećate loše, kada vas muče obiteljski, ljubavni ili neki drugi problemi.


Ovotjedna priča koju smo odlučili podijeliti s njima i zamoliti ih za komentar našla se u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Pročitajte o čemu se radi u nastavku...

PITANJE:

Kao prvo molila bih pliz bez hejterskih komentara. Znači, ja sam biseksualna i imam problem. Mami sam to rekla i prihvatila me i sve to. Tata mi nije 'homophobic' tako da će me sigurno prihvatiti kad mu kažem. No, problem je moja baka. Naime, ja sam 99.9% sigurna da je ona 'homophobic' zbog nekih stvari koje je rekla. Ona i ja smo jako bliske, ako ne i najbolje prijateljice otkad sam bila mala i ona mi uvijek kaže da joj mogu reći što god želim. Meni je definitivno potreban savjet. Da joj kažem ili ne? Jedan dio mene joj želi reći jer ja jednostavno ne želim da ona umre (već je dosta stara) bez da zna tko sam ja zapravo i zato što joj ne želim lagati. Ako mi se sviđa neka cura moram se pretvarati da je muško u pitanju. Ali u isto vrijeme drugi dio mene joj ne želi reći jer je definitivno 'homophobic' i bojim se da me neće prihvatiti i da će me uvjeravati da ja nisam biseksualna i da sam si ja to umislila. Također, bojim se da me više nikada neće gledati istim očima. Stvarno mi je potreban savjet jer sam na 50 posto za to da joj kažem, a 50 posto za to da joj ne kažem ništa. Što biste mi vi preporučili? Što bi vi napravili na mom mjestu? Hvala vam puno!


ODGOVOR HRABROG TELEFONA:

Draga djevojko,

željela bih ti se zahvaliti što si nam se javila i na taj način ukazala povjerenje. Kažeš da si biseksualna osoba i da imaš strah od otkrivanja toga bliskim osobama. Ako sam dobro razumjela, s mamom si razgovarala o tome, dok s tatom i bakom još nisi, ali to želiš. Brine te kako će baka reagirati ako joj se povjeriš i hoće li se odnositi prema tebi jednako kao i prije. Kažeš da imate dobar odnos i da joj se možeš povjeriti oko ostalih stvari i biti iskrena, dok te u ovoj situaciji brine da ona to neće prihvatiti.

Prije svega, voljela bih da znaš da je prirodno da se u situaciji kroz koju prolaziš javljaju emocije kao što su strah i zabrinutost kad razmišljaš o reakcijama drugih osoba. Otkrivanje biseksualne orijentacije bliskim osobama izaziva nesigurnost, a uz to se veže i strah od negativnih reakcija i briga o posljedicama koje bi otkrivanje moglo imati na tvoj budući život. Reakcije bliskih osoba mogu biti različite. S jedne strane osoba može iznenađeno reagirati zbog toga što je saznala nešto novo i osjeća se zbunjeno, dok s druge strane ta reakcija može biti pozitivna i možeš dobiti podršku i razumijevanje koje zaslužuješ. Također, čak i ako osoba ima negativan stav o biseksualnoj orijentaciji, moguće je da ga promijeni nakon saznanja o seksualnoj orijentaciji bliske osobe i nakon što nešto više sazna o tome. Iako ti se ponekad čini da baka nema pozitivan stav o LGBT osobama, moguće je da će reagirati pozitivnije nego što očekuješ. Nažalost, ja ne mogu znati kakva će njena reakcija biti, ali mislim da je važno iskreno o tome razgovarati i reći joj kako se ti osjećaš. Čak i ako njena reakcija ne bude pozitivna, to ne mora značiti da te baka neće prihvaćati i da će se drukčije odnositi prema tebi. Ponekad je ljudima potrebno neko vrijeme da se priviknu na nova saznanja i situacije. Također, drago mi je čuti da si s mamom razgovarala o tome i da je ona to prihvatila. Pitam se što misliš o tome možeš li s njom razgovarati o načinu na koji to možeš reći baki. Iz tvog upita mi se čini da je baka važna osoba u tvom životu i da ti je bitno s njom dijeliti svoje misli i osjećaje, stoga te potičem da razmisliš o tome što bi ti značilo čuti od nje i da s nekom osobom kojoj vjeruješ pokušaš smisliti način kako joj prići. U tome ti može biti od pomoći i tekst o ja-porukama s web stranice Hrabrog telefona.

Mislim da je hrabro od tebe što želiš podijeliti to s bliskim osobama i drago mi je da si se odlučila tu brigu podijeliti i s nama. Ako ti zatreba pomoć, podrška i razumijevanje, uvijek se možeš javiti na besplatnu i anonimnu liniju za djecu Hrabrog telefona na broj 116 111 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je draže pisati možeš se javiti istim ovim putem, putem e-maila savjet@hrabritelefon.hr ili na chat svakim radnim danom od 15 do 19 sati.

Puno pozdrava šalje ti,

tvoj Hrabri telefonFoto: Hrabri telefon/ Freepik – katemangostar/ Giphy

M.T./ Hrabri telefon

Pogledajte još:  

'U početku mi je bio okej jer je bio normalan, a sad je postao čudan. Što vi mislite?' HELP

'Nemam sad neku jaču opsesiju, ali zanima me je li to opasno ili ne?' HELP

'Ja se 24 sata na dan brinem o stvarima o kojima se drugi ljudi ne brinu' HELP

Pomoć hrabri telefon samo hrabro help

Još vijesti