Slika nije pronađena

Vjerojatno nekima neugodna tema, ali jako bitna te je o njoj potrebno govoriti da bi svatko na kraju donio ispravnu odluku za kojom ne bi žalio godinama kasnije.

Prvi spolni odnos smatra se glavnim prelaskom iz tinejdžerske u odraslu dob. Međutim, današnje moderno vrijeme sa sobom je donijelo i modernizirana pravila koja u ovom slučaju ruše ona nekadašnja 'ništa prije braka'! Da se razumijemo, sve je to normalno jer je to današnjica koja je to sa sobom donijela, ALI bitno je naglasiti da ozbiljni postupci sa sobom donose ozbiljne posljedice. Sigurno ste se pitali kada je zapravo pravo vrijeme za prvi seks?

Ovo pitanje proteže se godinama u znanstvenim, ali i manje profesionalnim granama i za njega još uvijek ne postoji konkretan odgovor, već samo savjeti koji se temelje na individualnoj razini svakog pojedinca. No, jedan je generalan odgovor na ovo pitanje – ovisi o tebi! Ti se prema svojim godinama, stajalištima i količini zrelosti možda osjećaš spremno i s 17, a neki s 23 još uvijek nisu dovoljno sigurni u sebe, u svoju zrelost i spremnost za prvi spolni odnos. Međutim, pritisak od okoline, ali i partnera sa kojim ćete stupiti u prvi spolni odnos može izazivati neugodnosti. Ovdje se referiramo na to da je danas nekima nezamislivo kada netko odluči stupiti u seksualne odnose vrlo rano, ali je i neprihvatljivo kada se na to netko odluči kasnije od drugih. Upravo zato je pametnije takve stvari zadržati za sebe zbog pritiska okoline. Osim toga, pritisak od strane partnera se ne smije zanemariti.

Naime, provedeno je jedno istraživanje čiji su rezultati bili i više no zapanjujući. Nešto više od 20% srednjoškolki je potvrdilo da su ih partneri nagovarali na seksualne odnose, bez obzira na to što se one nisu osjećale dovoljno spremno. Takve stvari su i više nego nedopustive zato nemojte dopustiti da vas itko nagovori na čin kojeg same ne želite napraviti, a može snositi ogromne posljedice koje nisu bezazlenePrisila na seks smatra se oblikom nasilja u vezi zato takva veza ne može opstati ni sada, niti u daljnjem životu. Kada osjetite potrebu i psihičku te emocionalnu sposobnost da bi stupili u prvi spolni odnos – tada je to pravo vrijeme za vas, a ne po preporuci nikog drugog oko vas!

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Kamil Macniak

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Sitnice koje su zapravo jako bitne: Stvari koje ti nitko neće reći o seksu dok si tinejdžer

Osobine koje ne želiš u dečku – ovih 7 pokazuje da je loš odabir za vezu i da će tu biti samo problema

Neka ti prvi poljubac bude za pamćenje – ovo je 8 provjerenih savjeta koji će ga učiniti još boljim

seksualni odnosi pravo vrijeme prvi put seks

Još vijesti