Slika nije pronađena

U školama nećeš dobiti nikakve informacije o seksu niti potrebnu edukaciju, a ni većina roditelja nije toliko slobodna da o ovoj temi priča sa svojom djecom. Zato su glavni izvori informacija filmovi i priče od starije ekipe, a ovo su stvari koje ti nitko od njih neće reći.

Neke su države naprednije kada je u pitanju edukacija o seksu, ali ne i Hrvatska. Škole nemaju u programu nikakve korisne savjete na ovu temu, niti o samom seksu, seksualnosti, pristanku, zaštiti... a sve su to teme o kojima mladi žele znati. Informacije se prikupljaju na druge načine jer to je tema koja sve zanima, pogotovo u teen godinama. Neke informacije koje su bitne i koje trebaju svi znati tako ostaju zaboravljene, a ne bi trebale biti. Neke od ovih možda već znaš, neke možda ne znaš, ali ovih 10 činjenica o seksu svi trebaju znati.

1.Normalno je da te zanima seks, ali je normalno i da te ne zanima
Nisi čudak ni u slučaju ako ne možeš prestati razmišljati o seksu niti ako te ovo uopće još ne zanima. Tvoji će frendovi možda biti u jednoj skupini, a ti u drugoj, ali sve je to normalno. Svatko odlučuje za sebe kada je spreman za seks, samo zato što tvoja BFF ne prestaje pričati o njemu ili ti osoba s kojom si u vezi daje hintove da bi trebali pokušati, ne znači da te mora zanimati.

2.Kako ćeš definirati svoje djevičanstvo ovisi samo o tebi
Djevičanstvo je pojam koji svatko može interpretirati na svoj način i odnositi se prema njemu na svoj način. Što god tebi zvuči dobro, toga se drži. Hoćeš li se smatrati djevicom iako nisi išla do kraja, ali si s dečkom radila druge stvari? Sve više se daje svakom pojedincu na izbor da odluči što za njega znači ovaj pojam – i svaka bi verzija trebala biti uvažena.

3.Možeš reći 'ne' bilo kada
Nikada nije prekasno za predomisliti se u vezi seksa. Čak i da ste sekundu udaljeni od toga, skroz je u redu ako se ipak predomisliš i kažeš da nisi spremna. Ne bi se trebala osjećati krivom ili se bojati odustati ako treba i u doslovno zadnjoj sekundi. Čak iako samo više nisi 100% sigurna jesi li spremna ili ne, zaustavi se, uzmi vrijeme i razmisli što želiš. Svaki je razlog dobar i svako je vrijeme pravo vrijeme za reći 'ne'.

4.Nemoj se dati nagovoriti na uzimanje kontracepcijskih pilula
Imaš dečka, spremna si na ovaj korak dalje u vašoj vezi i naravno da želiš da budete sigurni. Siguran seks je jedini seks kakav trebaš imati, bez iznimke. Ono što dečki vole raditi je da curama prodaju priču kako ne vole nositi kondom ili kako će vam seks biti bolji bez njega i da je bolja opcija da ti počneš piti kontracepcijske pilule. Da, one jesu zaštita, ali isto tako su tablete, a svake tablete na neki način štete tvom organizmu i ako ti nije prijeko potrebno zbog zdravlja da ih uzimaš, ni ovo ne bi trebao biti glavni i jedini razlog.

5.Kondomi nisu 100% zaštita
Iako najčešći oblik zaštite, neće te zaštiti baš od svega. Pomoći će zaštiti te od raznih spolnih bolesti koje druga osoba može imati, ali ne od svih. Iako koristiš ovakvu zaštitu, svejedno se možeš zaraziti i dobiti herpes ili neku infekciju. Zato u slučaju da nekada nakon seksa osjetiš da ti dolje nije sve u redu, nije pametno da to ignoriraš jer znaš da ste koristili zaštitu, radije posjeti ginekologa. Nije vjerojatno ništa strašno, ali zato je odmah pravo vrijeme za srediti to.

6.Ginekolog te neće osuđivati
Koliko god godina imala i koji god problem imala, nemoj se bojati ili sramiti otići kod ginekologa. Trebaš ga redovito posjećivati kada postaneš seksualno aktivna, s koliko god godina to bilo. Osim toga, ovo je čovjek kojeg možeš pitati doslovno bilo što o svojoj prijateljici dolje. Tebi se možda čini malo neugodno, ali njima je to posao i skroz normalna stvar raspravljati o takvim temama i odgovarati na najčudnija moguća pitanja.

7.Masturbacija je normalna stvar
Nije pogrešno, nije čudno i nije samo za dečke. Kada osjećaš da si spremna za seks, to ne znači da moraš doslovno ići naći nekog dečka s kojim ćeš to obaviti, možeš prvo i sama istraživati što ti odgovara, a što ne. Masturbacija je skroz normalna stvar, a da pričamo i da je sigurnija opcija. Zbog nje nitko nije ostao slučajno trudan, ne prenosi nikakve infekcije niti bolesti i nema drame.

8.U seksu trebaš uživati
Ako si seksualno aktivna, to treba biti zato što ti to želiš i jer je to tebi dobro, ne zato što želiš da ti partner bude sretan. Nemoj raditi nešto što ne želiš ili što ti ne odgovora. Seks je aktivnost u kojoj trebaš uživati, a ne to 'odrađivati'. Nitko odmah ne zna što mu najviše odgovara ili što ne voli, zato istražuj i isprobavaj različite stvari i nemoj se bojati ni reći ako ti nešto nikako ne odgovara ili ako ti je nešto predobro. Sve to vodi do što boljeg seksa.

9.Tvoja vagina ne izgleda čudno
Jedna od stvari oko koje se neke cure stresiraju je kako im izgleda vagina. Ovo je stvar oko koje stvarno nema potrebe da se stresiraš jer svatko je drugačiji tamo dolje. Postoje različite verzije i sve je normalno.

10.Pornići nisu edukacija koju trebaš uzimati 100% ozbiljno i kao realan prikaz seksa
Pornići se čine kao dobar način za pronaći odgovore na različita pitanja o seksu koja te muče, ali imaj na umu da nisu realistični. I oni su samo filmovi, a nijedni filmovi ne prikazuju realnost točno onakvom kakva je. Internet je dobar učitelj gdje možeš saznati puno informacija, ali nemoj baš sve što vidiš ili pročitaš odmah spremiti kao relevantnu informaciju i toga se držati kao najveće istine.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - gpointstudio

M.T.

Pogledajte još:

Nema seksa za vrijeme menge i privlačiš morske pse? 10 mitova o mjesečnici u koje ne smiješ vjerovati

U ove stvari moraš prestati vjerovati: Razbijanje mitova o seksu – 5 stvari koje NISU istina

Što napraviti i kako reagirati ako je tvoj partner spreman za seks, ali ti još nisi?

informacije seksualni odnosi vazno prvi put seks