Slika nije pronađena

Dečkima dugujemo članak posvećen samo njima, jer pubertet je jednako važan dečkima, kao i curama. Dečki ulaze, u prosjeku, u pubertet godinu kasnije od djevojaka, i to oko 12 godine života. Naravno, to se može dogoditi i godinu prije ili kasnije. Neki dječaci ulaze u pubertet već sa 11 godina, a neki tek sa 12, 13, ili 14, no to je sve sasvim normalno, i nema razloga za zabrinutost ako već s 12 godina ne vidite neke promjene.

ŠTO OČEKIVATI NA POČETKU?

Tijelo počinje mnogo brže rasti, dečki postaju viši, snažniji… Pojavljuju se prištići, akne i miteseri. Dlačice ispod pazuha, na nogama, i oko spolnih organa normalna su pojava. Spolni organi postaju veći, tj penis postaje širi, a prvo će nabubriti testisi. Naravno, moraš znati kako veličina i duljina penisa na početku puberteta nije konačna, te da te veličina nikako ne smije frustrirati, jer ona ovisi o tome koliko je tko ranije ušao u pubertet. Osim toga testisi se prvi povećavaju i bubre, te se stoga čini kako penis nije dovoljno velik.

DRUGA I TREĆA GODINA

Vjerojatno najneobičnija promjena je erekcija! Erekcija je ukrućenje muškog spolnog uda, koji nastaje tijekom seksualnog uzbuđenja, te dolazi i do ejakulacije što se na početku puberteta može desiti i tijekom spavanja. Proces se sastoji u sljedećim koracima - arterije penisa se opuštaju i šire zbog čega više krvi dolazi u penis. Kako se arterije penisa šire i učvršćuju, vrše pritisak na vene koje inače odvode krv zbog čega se krv zadržava u penisu.

KRAJ PUBERTETA

Pred kraj puberteta, dolazi do mutacije glasa, što je dječacima možda i najdraži dio puberteta, jer je upravo ta promjena najvidljiva (najčujljivija)! :-) Glas, naime postaje mnogo dublji, snažniji, hrapaviji od prethodnog. Dečki se na očigled pretvaraju u muškarce. Zanimljivo je da se samo dvije trećine muških glasova pretvara u bas i bariton glasove, a samo jedna trećina postaju tenor glasovi. Moguće je ponekad izgubiti kontrolu nad svojim glasom, jer za vrijeme mutacije glasa, glas prolazi kroz fazu u kojoj se on razvija i produbljuje, te nije riječ o tjednu, već o mjesecima.

Osim toga pojavljuju se i prve dlačice oko usana, i ispod nosa, s vremenom to možete nazvati i bradom i brčićima.

MALA KRONOLOGIJA

● Dlačice - rastu između 9,5 i 15 godina

● Penis - počinje rasti između 10 i 16 godina

● Rast tijela - između 11 i 15 godina

● Mutacija glasa - između 12 i 15 godina

● Brada i brkovi - počinju rasti između 15 i 19 godina

● Penis- potpuna promjena između 13 i 18 godina

● Tijelo - završetak rasta između 15 i 21 godina

Napisala: Mirta Combaj

odrastanje Dječak muškarac pubertet

Još vijesti