Slika nije pronađena

Sigurno ti je već dosta puberteta, tekstova u knjizi iz biologije koji navodno daju najstručnije savjete vezano uz to, možda najvažnije i najteže, razdoblje u čovjekovu životu. Želiš odgovore na pitanja koja se ne usuđuješ nikom postaviti? Zato je ovdje Teen385, uvijek spreman za najškakljivija pitanja!

Pubertet je razdoblje u životu mladog čovjeka koje donosi mnoge promjene kako psihičke tako i fizičke. Vrlo je teško to razdoblje prolaziti sam bez ičije podrške i ljubavi, jer u tom smo razdoblju najosjetljiviji i trebam nečiju čvrstu ruku kojom ćemo biti vođeni.

PRVA MJESEČNICA

Prvi znakovi puberteta su većinom fizički, rast cijelog tijela, često mršavimo, dobivamo grudi, dlačice, izbijaju prištići, zaobljuju se bokovi, a zatim i ono vjerojatno najšokantnije - prva mjesečnica!

Koliko god o njoj slušali i već dobro znamo da dolazi otprilike svakih 28 dana, veliki je šok kada se to dogodi upravo nama. To je zato jer nismo ni sanjale da će nas to tako brzo potrefiti, mislile smo kako će suknja, minica ili kratke bijele hlače još dugo biti dio našeg svakodnevnog outfita kad god to mi poželimo. Ali to uopće nije tako strašno, jer ipak smo u 21. st. I postoji hrpetina rekvizita, od higijenskih uložaka u pakiranjima u milijun vrsta i proizvođača, zatim tamponi koji isto postaju sve popularniji i mlade ih žene sve više koriste, makar ih za početak (prema savjetu ginekologa) izbjegavaj jer nisu i najbolja opcija za mladu ženu.

Zapamti, tampon ne smiješ nikada imati dulje od 8 sati. Predugo držanje tampona može dovesti do toksičnog sindroma šoka (TSS-a), kojeg uzrokuju bakterijski toksini. Bolest nije toliko česta, ali je izuzetno opasna te čak i smrtonosna. U pakiranjima tampona svih vrsta nalazi se upozorenje sa detaljnim informacijama o korištenju.

Menstrualni bolovi zapravo su razlog ženskog gunđanja vezanih uz taj jednomjesečni posjet. Nelagoda koju osjećamo za vrijeme tih dana, učestalije mokrenje, nerijetko i probavne smetnje, uobičajena su pojava i tog se ne moraš bojati. Mjesečnica je znak da smo zdrave i da je s našim tijelom sve u najboljem redu i da smo sposobne za reprodukciju (što znači da ćemo jednog dana moći imati djecu).

PUBERTETSKE MUŠICE

Budući da je pubertet jedno prijelazno razdoblje, i da se u tom razdoblju pretvaraš u mladu ženu, sasvim je logično i da počinješ drugačije razmišljati. Naravno, to je zato jer odrastamo, no ipak da bi mogli reći da smo odrasli i da smo počeli zrelije razmišljati, moramo proći kroz svakojake tzv. pubertetske mušice.

Primijetit ćeš kod sebe stres, tvrdoglavost, svojeglavost, česte promjene raspoloženje, bahatost… Koliko god to roditeljima muka pričinjavalo, to je sasvim normalno i uobičajeno. Naravno, budući da je to razdoblje odrastanja, trebamo naučiti kako se zrelo ponašati, pa ponekad i olakšati roditeljima, te se pokušati staviti na njihovo mjesto u situaciji kada inzistiraš na izlascima dugo u noć, smatraš da nemaju pravo galamiti na tebe je si opet pokvarila ocjene, ili da je normalno obojiti kosu u zeleno. Sve su to pubertetske mušice kojih moramo biti svjesni, i što prije naučiš kako se nositi s njima, lakše će ti biti kasnije kroz život kada se nećeš moći opravdati svojim pubertetom.

APSTRAKTNO MIŠLJENJE

Izvanredna stvar u pubertetu je ta, što mišljenje postaje apstraktnije. Postajemo sposobni zamisliti određene situacije, u stanju smo predvidjeti hipotetske mogućnosti ili imati potpuno apstraktne prijedloge. Osim toga, mišljenje postaje i više idealističko. Također razmišljamo o tome kako bi izgledao idealni svijet, te kako bi mi mogli pomoći u njegovom nastajanju. Istovremeno, uz to što postajemo sposobni razmišljati apstraktnije i idealističnije, počinjemo razmišljati i logičnije. Kreiramo planove za rješavanje problema i sistematično testiramo mogućnosti. Ukratko, postajemo pametniji! :-)

PAŽNJU MOLIM

Djevojčice u pubertetu su posebno osjetljive i potrebna im je izrazita pažnja i ljubav. Žele biti u centru pažnje, postaju pomalo i egocentrične i zahtijevaju da se čitav svijet vrti oko njih. Naravno, djevojčice moraju znati kako to neće uvijek biti moguće, te da će kroz život naletjeti i na osobe koje se prema njima neće ophoditi tako smireno, s puno ljubavi i razumijevanja te to često dovodi do stresa, koji je prije puberteta bio ne samo nepoznata riječ, već i potpuno nepoznat osjećaj. Zato treba što prije naučiti kako steći samopouzdanje i samopoštovanje, te kako ugađati samome sebi kako bismo se osjećali dobro i voljeno, kako do stresa ne bi došlo.

Evo nekoliko načina:

• izabrati vlastite ciljeve

• izgraditi sustav podrške

• misliti u pozitivnim terminima

• donijeti odluke

• vlastita očekivanja učiniti realističnim

• prihvatiti ono što ne možemo promijeniti

• predvidjeti potencijalno stresne situacije

• živjeti u sadašnjosti

• dobro organizirati svoje vrijeme

• voditi brigu o vlastitom zdravlju

• odvojiti vrijeme za sebe

DEPRESIJA

Nažalost čest oblik pubertetskih simptoma je upravo depresija, Depresija je psihološki poremećaj koji karakterizira nisko samopoštovanje, snižena razina motivacije, osjećaj bespomoćnosti i tuge, te poteškoće u pronalaženju zadovoljstva u aktivnostima u kojima je osoba nekad uživala. Ona se dva puta češće javlja kod djevojaka u odnosu na mladiće. Kako bi izbjegla da se ikad tako osjećaš, nauči uživati u divnom pubertetskom razdoblju koje se dešava samo jednom u životu.

Prve ljubavi, simpatije, promjene u ponašanju, promjene na tijelu, nova razmišljanja, stavovi dio su tog divnog razdoblja, ako u ovom životnom razdoblju naučiš cijeniti svaki trenutak, na životnim postajama snalazit ćeš se mnogo lakše i obogaćena s mnogo više samopouzdanja.

Napisala: Mirta Combaj

prva mjesečnica odrastanje žena Djevojčica menstrualni bolovi pubertet Depresija tinejdžeri