Slika nije pronađena

Prema posljednjim istraživanjima o zdravstvenom ponašanju učenika (HBSC), prosječna dob prvog spolnog odnosa u Hrvatskoj je oko 17 godina za cure i 16 godina za dečke. Taj podatak se poklapa s podatkom do kojeg je došao Durex u svojem istraživanju 'Face of Global Sex' o kojem više možete pročitati u ovom našem prethodno objavljenom članku.

Durexovo istraživanje je pokazalo da je prosječna dob u kojoj mladi po prvi puta liježu zajedno 17.3 godina.


via GIPHY


Prema istraživanju HBSC čak i među petnaestogodišnjacima ima nešto onih razdjevičenih – 21% dječaka i 6% cura već je imalo spolni odnos... U usporedbi s rezultatima prethodnih istraživanja uočava se pad korištenja prezervativa, koje je koristilo samo 50% onih koji su izjavili da su imali spolno iskustvo – 2002. godine kondome je koristilo 70% 'iskusnih', a 2006. i 2010. čak 80%.


Upravo zato Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i ove godine organiziraju kampanju 'Meni se to ne može dogoditi' povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti, uključujući infekciju HIV-om te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.


Hrvatska i dalje pripada skupini niskog rizika za infekciju HIV-om, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, ali to nikako ne znači da bismo trebali poraditi na tome da postanemo dio skupine visokog rizika. Zato bi prezervativi trebali postati vaši 'najbolji prijatelji', a o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja trebalo bi se više govoriti i educirati.

Kampanja se provodi tijekom studenog i prosinca oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, prvenstveno na netu i društvenim mrežama. Završit će Pozitivnim koncertom u petak, 30. studenog i u subotu, 1. prosinca, a na Cvjetnom trgu će na sam Svjetski dan AIDS-a i Dan važnosti spolnog zdravlja biti postavljen šator HUHIV-a, gdje ćete moći saznati sve relevantne informacije.



Tako da, ako već želite pojuriti krevet, ponašajte se (barem) odgovorno. Važno je!

Foto: YouTube/huhiv.hr/Profimedia/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

Nema bediranja – evo s koliko godina ekipa u Hrvatskoj prvi put spava s nekim

Tvoj prvi put – šest stvari koje MORAŠ znati prije nego legneš s dečkom

Kada je vrijeme za prvi put? Pitanja na koja želite odgovore na jednom mjestu

seks prvi put Hrvatska HIV meni se to ne može dogoditi kampanja

Još vijesti