Slika nije pronađena

Kada tražiš haljinu za maturalnu, bilo da ti je maturalna i inače 'big thing' ili ne, svakako ćeš htjeti naći onu savršenu haljinu. Ipak se s tom haljinom predstavljaš društvu: rodbini, obitelji, prijateljima, ali i profesorima.

U toj haljini ćeš imati slike koje ćeš zauvijek gledati, pa je na tebi da pronađeš haljinu u kojoj ćeš biti sretna sada, ali i za dvadesetak godina.

via GIPHY


I dok tvoja haljina MORA biti takva da ti se sviđa, postoji još par stvari na koje bi valjalo pripaziti kada kupuješ haljinu! Postavi si sljedeća pitanja dok kupuješ haljinu i kasnije nećeš imati problema.

1. Je li tvoja haljina zaista udobna?

Možda zvuči kao nepotrebno pitanje, jer svi znamo da svečana odjeća nikada neće biti udobna koliko traperice i majica, ali to ne znači da moraš kupiti haljinu u kojoj se osjećaš kao da si u oklopu. Ako ti jedna haljina nije dovoljno udobna, ne znači da su sve takve - postoji hrpa različitih stilova i haljina koje su i udobne, a i primjerene za ovu prigodu.

2. Možeš li sjediti u njoj?

Vjerojatno ćeš jednako vremena provesti sjedeći, plešući i stajući, stoga bi bilo poželjno da ti bude udobno u sve tri pozicije.

Stoga, ako si našla haljinu koja je malo uža, napravi test sa sjedalicom. Sjedni u haljini dok ju isprobavaš i uvjeri se da je sve ok. Možda i ne mora biti uža haljina, nego jednostavno šav koji te posebno smeta ili kroj same haljine. Bolje spriječiti sada nego na maturalnoj ne moći sjediti!

3. Pruža li ti haljina dovoljnu potporu?

Bilo da imaš male ili velike grudi, nitko ne želi večer provesti navlačeći haljinu ili pazeći da ti nešto ne pobjegne... Ako ti haljina sama po sebi ne pruža dovoljnu podršku, uvjeri se u to da možeš nositi dobar grudnjak ispod nje. Ako ne možeš, možda je bolje da potražiš neku drugu haljinu...

via GIPHY


4. Možeš li plesati u njoj?

Kako je i važno moguće sjediti u njoj, bitno je i da može plesati. Ipak se to i zove 'maturalni ples'. Pripazi na to da je haljina takva da se možeš slobodno kretati u njoj - znači da nije preuska, te da po mogućnosti ima nekakav prorez.  Kraće haljine su svakako bolje za plesanje, ali i duge mogu biti okej - samo pripazi na to da ne završiš kao jedna od onih koje cijelu noć paze na svoju haljinu.

5. Osjećaš li se dobro u svojoj haljini?

Ovo je možda i najbitnija stvar od svih. Ovo je tvoja noć, noć kada ćeš napokon zablistati i svima pokazati koliko si ti lijepa, posebna i zanimljiva! Ako se ne budeš osjećala kao kraljica, nećeš to moći - stoga, nabavi haljinu u kojoj se zaista osjećaš ne kao princeza, već kao kraljica!

6. Hoćeš li moći pronaći cipele za haljinu?

Naravno, na svaku haljinu ide posebna vrsta cipela, i neke će ići bolje, a neke gore. No, pripazi na to da ne kupiš haljinu na koju pašu samo jedne specifične cipele kakve si ti zamislila. I sama znaš da ćeš tako nešto teško pronaći pogotovo u ovo kratko vremena što ti je preostalo do maturalne! Radije odaberi haljinu na koju možeš staviti i neke neutralne cipele.

via GIPHY


7. Možeš li disati u svojoj haljini?

Ovo ti vjerojatno zvuči smiješno (pogotovo ako još nisi krenula u potragu za haljinom), ali ustvari se radi o problemu koji je sveprisutan. Puno cura trpi sve i svašta za modu, a nemogućnost disanja je jedna od 'normalnih' stvari. Nemoj i ti biti jedna od takvih cura, već radije misli na to da ćeš morati cijelu večer provesti u toj haljini i da bi ti bilo puno jednostavnije i zgodnije kad te haljina ne bi sputavala u svemu što moraš raditi, a pogotovo ne u disanju...

8. Treba li ti prepravljati haljinu?

Može se dogoditi da napokon pronađeš savršenu haljinu, no nemaju tvoj broj. Ako se radi o tome da ti je haljina prevelika, ne brini. Možeš ju dati kod krojačice da ti ju prepravi i spremna si za maturalnu! Ipak, ako nemaš baš puno vremena do maturalne, najbolje bi bilo da pronađeš haljinu koja ti i sama po sebi pristaje, ali nikako nemoj nositi neprepravljanu haljinu koja ti ne odgovara. Cijelu večer ćeš provesti namještajući ju!

9. Hoćeš li nakon kupovine haljine imati dovoljno i za cipele i modne dodatke?

Kada nađeš savršenu haljinu, vrlo je vjerojatno da ćeš ju htjeti kupiti. No, pripazi ipak na cijenu. Znaš i sama s koliko novaca raspolažeš, pa se nemoj dovesti u situaciju da imaš haljinu i ništa drugo. Odlično bi bilo kada bi mogla nešto iskombinirati i sa stvarima koje već imaš, no ako to nije moguće, pogledaj malo koliko bi te koštalo sve skupa te onda tek odluči o tome hoćeš li kupiti haljinu ili ne.

via GIPHY


10. Moraš li nositi posebno donje rublje ispod haljine?

Bilo da se radi o grudnjak bez naramenica, grudnjaku koji možeš nositi na gola leđa, ili o gaćicama koje su bez ruba te se ne primijete, donje rublje je nešto na što MORAŠ pripaziti kada kupuješ haljinu. Obavezno isprobaj cijeli outfit par dana prije maturalne, tako da stigneš kupiti sve što ti zafali!

Jesi li ti već nabavila haljinu za svoju maturalnu?


Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:

Što kaže tvoj horoskop, koja je idealna haljina za maturalnu za tebe?! FOTO

DIY Jeftina maturalna haljina – ova YouTuberica je haljinu iz second handa pretvorila u savršenu!

Ovako ne smije izgledati maturalna haljina – kaos u školi na Floridi

savjet maturalna haljina

Još vijesti