Slika nije pronađena

Koliko praktičnih i korisnih znanja možete steći u srednjoj strukovnoj školi dokazale su učenice Trgovačke i tekstilne škole pretvorivši riječki Korzo pretvorile u modnu pistu.

Uz stručno vodstvo svoje profesorice Elmire Filan, učenice smjerova dizajner odjeće i krojač pokazale su učeničke radove s kojima su sudjelovali na državnim natjecanjima Dani odjeće na definirane teme: 'Na reviji su pokazale kolekcije na temu Futuristički vintage, vintage u H - kroju,  vinkovački orion i Zalistavac - tradicija u suvremenosti i barok i čipka u inovativnom modelu' objašnjava Filan.

Osim što bi bilo šteta da učenice ne pokažu javno svoju kreativnost, ovakva revija odlična je promocija škole: 'Poznato je da strukovne škole imaju problematične upise, a mi smo htjeli pokazati ljudima što se kod nas može naučiti i time možda zainteresirati završne razrede osnovnih škola da upišu strukovno zanimanje' dodaje profesorica Elmira te opisuje kako proces izrade kolekcije nije nimalo lak. 'Prije državnog natjecanja održava se školsko natjecanje na kojemu se bira učenik koji će predstavljati svoju školu. Nakon toga krećemo u postupak razrade teme, izradu idejnih skica, definiranje modela i konačno izradu. Cijeli postupak traje otprilike 4 mjeseca i u tom vremenskom periodu radi se punom parom; ponekad ne znamo gdje nam je glava. Uz modnu kolekciju moramo priložiti i potpune dizajnerske crteže i likovne projekte modela u obliku mape A3 formata.'
Tijekom školovanja učenici sudjeluju u izradi kolekcija čime stječu maksimum znanja i vještina te se lako zapošljavaju ili samozapošljavaju. Teorija potkrijepljena praksom je idealna kombinacija - učenice imaju priliku pokazati svoj rad već u fazi školovanja na raznim izložbama i revijama gdje mogu već tada biti prepoznate kao kreativne buduće modne dizajnerice i ako se nastave baviti ovim poslom već imaju jednu bazu klijenata.

Profesorica Filan priznaje da bi voljela ostvariti suradnju s nekim značajnim modnim događajima poput Fashion Week-a ili Cro-A-Portera, a s obzirom na potencijal učenica, ta ideja čini se kao pun pogodak.

U nastavku pogledajte modele koje su učenice Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci pokazale:


I.N.
Pročitajte još:

Ovu haljinu su djevojke najčešće birale za maturalnu zabavu 2016. godine

Na maturalnu se obukla poput Beyonce i oduševila internet

Zvijezda večeri: glumica oduševila haljinom kao iz bajke na glamuroznoj zabavi

revija učenice Rijeka korzo

Još vijesti