Slika nije pronađena

08.ožujka obilježava se Međunarodni dan žena, a nakon što smo vas upoznali s nekim zanimljivostima o ženskom rodu, vrijeme je da vam otkrijemo pripadnice nježnije spola čija imena morate znati.

One su svojim djelovanjem obilježile povijest, napravile pomake za prava žena te ostavile značajan trag za buduće generacije.


#Frida Kahlo

Možda ste vidjeli njezin lik na majicama, torbama i ručnicima, ali vjerojatno niste znali tko je ona zapravo. Frida Kahlo je meksička slikarica realizma, kubizma i nadrealizma koja je poznata po svojim autoportretima. Ova biseksualka bila je divlja, iskrena i iznimno talentirana – zato se njena djela danas prodaju za duplo više novaca od bilo koje druge ženske umjetnice. Frida se borila za prava žena, a ako ne vjerujete koliko je 'opasna' bila, možda vas ovaj njen citat natjera da se predomislite: 'I was born a bitch. I was born a painter.'


#Ivana Brlić-Mažuranić

Ivana Brlić-Mažuranić, žena s velikim darom za pisanje poznata i kao 'Kraljica hrvatske priče' priznata je u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Njezini Malik Tintilinić, Regoč, šegrt Hlapić, ribar Palunko – likovi su koji već mnogim naraštajima čine djetinjstvo maštovitijim i uzbudljivijim učinili su je najprevođenijom hrvatskom dječjom spisateljicom. Dva puta je predlagana za Nobelovu nagradu.#Helen Keller

Ako ste čuli za Helen Keller, vjerojatno ste zapamtili onaj dio da je bila 'gluha i slijepa'. No Helen je bila mnogo više od toga; nakon dugotrajnog procesa naučila je komunicirati s okolinom te je postala spisateljica i objavila nekoliko knjiga! Zalagala se za prava radnika te je postala zagovornik osoba s invaliditetom. Sljedeći put kad pomislite da nešto ne možete učiniti, samo se sjetite Helen.#Marija Jurić Zagorka

Prva hrvatska profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica. Odigrala je veliku ulogu u feminističkom pokretu naše zemlje; pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena.
#Nina Simone

Nina nije bila samo vrhunska pjevačica, kantautorica i pijanistica nego i aktivistica za građanska prava. Zbog neslaganja s američkom politikom glede rata u Vijetnamu, Nina je odbijala platiti porez zbog čega se morala odseliti iz Amerike te se do kraja života nije vratila na rodno tlo. Kao uzor ju često izdvajaju Lauryn Hill, Alicia Keys, i Mary J. Blige.


#Hedy Lamarr

Ova holivudska glumica bila je više od lijepog lica i privlačnog tijela – Hedy je bila i inovatorica! Kao protivnica nacističke Njemačke, Hedy je za vrijeme Drugog svjetskog rata prijavila patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje bi stoga tada bilo nemoguće predvidjeti i omesti. Iako njen izum nije iskorišten u tom ratnom razdoblju ta se tehnologija dana koristi za mobilne telefone i WiFi.
#Clara Barton

Clara je bila učiteljica u doba kada su se tim zanimanjem bavili isključivo muškarci. Tijekom američkog građanskog rata riskirala je život noseći lijekove vojnicima na bojište, a 1881. godina je osnovala Crveni križ. Nikada se nije udavala jer je znala da će više vremena moći posvetiti svom radu ako je sama.I.N.

prava žena povijest

Još vijesti