Slika nije pronađena

Ako si imala bilo kakvu vrstu seksualnog odgoja u školi, vjerojatno si naučila sve o trudnoći i spolnim bolestima i infekcijama, ali postoji prilično dobra šansa da tvoj profesor ili profesorica nikada nisu izgovorili riječ 'orgazam'. Što je čudno, jer je to prirodna biološka funkcija, a seksualni užitak je savršeno normalan i zdrav dio života.

Orgazam je ono što se događa kada osoba dosegne vrhunac seksualnog uzbuđenja. Taj trenutak dolazi s osjećajem zadovoljstva i mišićnim kontrakcijama u genitalijama. Za momke, to je i trenutak kada ejakuliraju, ali, nemojte zaboraviti, i djevojke također doživljavaju orgazam. Kako bi se osjećale što ugodnije u svom tijelu i kako bi dobile seksualno zadovoljstvo koje zaslužujete dobro proučite sljedeće:

1. Što je orgazam?

Orgazam je fizički refleks, izazvan seksualnom stimulacijom, najčešće stimulacijom samog klitorisa, koji je najosjetljiviji organ kod žena. Tijekom seksualnog uzbuđenja, protok krvi se povećava u području genitalija, a mišići se napinju kroz cijelo tvoje tijelo. Tijekom orgazma, endorfini se ispuštaju u krvotok i zbog njih se osjećaš sretno, blago zajapureno, preplavi te toplina i dovodi do osjećaja pospanosti.


via GIPHY


2. Kako doći do orgazma?

Različite ljude stimuliraju različiti seksualni činovi, ali se sve zapravo vraća na klitoris. Nekim ženama može odgovarati dodatni osjećaj vaginalne penetracije kako bi došle do orgazma, a kada dosegneš vrhunac, klitoris će nabreknuti. 'Klitoris može izgledati samo kao mala izbočina s vanjske strane vagine, ali zapravo je puno više od toga i stimulacija klitorisa stvara ovaj intenzivni izljev sretnih emocija i emocija ugode', kaže dr. Melisa Holmes, suosnivačica portala Girlology i ginekologinja. Postoje i druge erogene zone koje izazivaju u tebi osjećaje uzbuđenja kad ih se ljubi ili dodiruje, ali vjerojatno neće stimulirati orgazam. 'Pravi orgazam uistinu zahtijeva genitalnu stimulaciju, a većina liječnika reći će vam da potječe od klitorisa', kaže dr. Holmes.


via GIPHY


Nema ništa loše u eksperimentiranju i otkrivanju onoga što će tebi omogućiti da najlakše dođeš do seksualnog vrhunca. To bi mogla biti oralna stimulacija klitorisa, trljanje unutarnje strane bedara ili mješavina više različitih stvari. 'Najbolji način da naučite, ako ste znatiželjne, je da same sebi priuštite orgazam', kaže dr. Holmes. 'Nemojte se oslanjati na druge ljude. Mislim da je jako važno da djevojke shvate da same sebi mogu priuštiti bolji orgazam nego itko drugi. Njima nije potreban partner za to', dodala je.


via GIPHY


3. Kakav je to osjećaj kad doživiš orgazam?

Orgazam je drugačiji za svakoga, ali postoje neka uobičajena iskustva kao što je ubrzano disanje, vibracije tijela i znojenje. Orgazmi mogu biti blagi ili nadmoćni, različiti su od osobe do osobe i s vremena na vrijeme.

Ovako su neke mlade žene opisale svoje iskustvo:
> 'To je poput praska koji osjetite kada dobijete poruku od svoje simpatije - ali u vagini'.

> 'Ja bih usporedila orgazme s dolaskom u restoran na ručak. Čekaš i čekaš svoju hranu, vrlo si uzbuđena zbog tog obroka, a onda on stigne tamo i zagrizeš svoj prvi zalogaj - preplavi te sreća! I sad taj osjećaj pomnoži s 10!'.

> 'Moj klitoris pulsira, i to puno. Postaje jako osjetljiv. Također, mogu osjetiti da mi se vaginalni zidovi nenamjerno stišću'.

> 'Nekontrolirani, nevjerojatni trnci po cijelom tijelu'.

> 'Kao da nemam nikakvu kontrolu nad svojim tijelom, ali na najseksi mogući način'.

Kao što možeš vidjeti, za svakoga je to malo drugačije, a najvažnije je to da je to dobar osjećaj za apsolutno sve.


via GIPHY


4. Zašto nisam doživjela orgazam?

Prema Sveučilištu Brown, svaka treća osoba ima problema s tim da dosegne orgazam sa svojim partnerom. Budući da je ženama potrebna stimulacija klitorisa kako bi dosegle vrhunac, jednostavna penetracija neće ti puno pomoći kako bi dosegla vrhunac. Kada prvi put počneš istraživati svoju seksualnost, trebat će ti malo vremena da shvatiš što ti pomaže da dosegneš vrhunac. Nastavi s istraživanjem i na kraju ćeš saznati što te dovodi do te točke. Masturbacija je najlakši način za istražiti što će ti omogućiti da postigneš seksualnu stimulaciju. Različiti ritmovi i osjećaji različito utječu na različite ljude. Ako istražuješ s partnerom, nema ništa loše u traženju od partnera da se usredotoči na određeno područje ili radnju koja ti odgovara. Također, važno je da znaš da postoje i vanjski čimbenici, poput stresa, koji mogu utjecati na tvoju sposobnost postizanja orgazma u nekom trenutku.


via GIPHY


5. Moram li tijekom seksa doživjeti orgazam?

To je komplicirano pitanje jer, ne, tehnički ne moraš doživjeti orgazam svaki put tijekom seksa. Vaginalna penetracija ili stimulacija mogu ti odgovarati i bez postizanja seksualnog vrhunca. S obzirom na sve to, možda postoji biološki razlog zašto žene doživljavaju orgazam, tako da ponovno požele imati seks. Dakle, ako nisi doživjela orgazam svaki put sa svojim partnerom, to nije ništa strašno. Međutim, ako poželiš doživjeti orgazam, a osjećaš se kao da tvoj partner ne provodi dovoljno vremena kako bi ti dostigla vrhunac, razgovaraj s njim o tome! Ako mu je stalo do tebe, uložit će dodatni trud kako bi se ti osjećala dobro.


Foto: Sex Education Screenshot/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

'Ženski orgazam je zapravo mit' – nova teen serija nas potiče da prihvatimo svoju seksualnost

'Rekla sam orgazam umjesto organizam pred cijelim razredom' – najveći biseri vaših profesora

Ženski orgazam - mit ili realnost: sve što ste ikad htjeli znati o ženskom orgazmu

žena seksualni užitak Tijelo Orgazam ženski orgazam seks savjeti

Još vijesti