Slika nije pronađena
Prije skoro dvadeset godina, Shigetaka Kurita je stvorio prve emotikone. Dok su danas stvari bitno jednostavnije, njemu nije bilo nimalo lagano. Koristeći ondašnju tehnologiju, radio je s mrežom 12x12, što znači 144 piksela. Na samom početku, stvorio je 176 emojija, u roku od samo pet tjedana. Djeluje nemoguće, da se netko sjeti smisliti toliko emojija, a kamoli da još to sve napravi, u tako kratkom roku!

Riječ emotikon dolazi od japanskih riječi za sliku, pisanje i znak. U Japanu se koriste znakovima koji su puno slikovitiji od naših slova, stoga ni ne čudi što je upravo od tuda, kreator emotikona, crpio svoju inspiraciju. Osim toga, kaže da je inspiraciju pronašao i u mangama i piktogramima.

via GIPHY


Dok je inspiraciju crpio iz stvari oko njega, emotikone je odlučio stvoriti upravo zato što ih nije bilo! S dolaskom novih načina komunikacije, gdje su ljudi često bili ograničeni s veličinom podataka, smajlići su bili jedino rješenje, pomoću kojega su se mogle uštedjeti riječi, to jest podatci.

Desetak godina je trebalo dok se emotikoni standardiziraju, jer su se do tada nažalost mogli koristiti samo na određenim mrežama u Japanu. Kada su 2010. uvedeni u Unicode, pojavili su se i na iPhone i Android uređajima. Tada su postali megapopularni u Japanu, no u svijetu im je trebalo još dvije godine da se probiju.

Danas nam je teško zamisliti poruku ili objavu bez barem jednog emojija, a najpopularniji je onaj koji plače od smijeha. Od 2013.godine, kada se pojavio, samo na Twitteru je spomenut više od dvije milijarde puta! Ne želimo ni razmišljati koja bi brojka bila u pitanju kada bi se uzele u obzir sve poruke ikad poslane na svim društvenim mrežama....

via GIPHY


Iako je to najpopularniji emoji, Kuritin omiljeni je srce, koje posebno voli zbog njegove poruke. A i mi se moramo složiti i reći da je i nama srce jedno od omiljenijih. Pogotovo sada kada dolazi u toliko različitih boja i varijanta!

Danas su emotikoni veliki dio našeg života, pa ni ne čudi što su prije dvije godine dobili i svoje mjesto u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku!

Što reći, nego hvala Kuriti što se sjetio nečega ovakvoga!


Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:

Nova godina, novi emojiji – saznaj koji će ugledati svjetlo dana u 2018.

ANKETA Danas je 'Svjetski emoji dan' - koji je tvoj omiljeni?

Jedva čekamo: novi paket od 69 emojija stiže ove godine

povijest Emoji emotikoni

Još vijesti