Slika nije pronađena

No, znate li odakle dolazi naša najdraža poslastica?

Vjerovali ili ne, među prvima su ih počeli koristiti Maje. Ukusni napitak zvan čokolada kojeg su dobili kuhanjem i mljevenjem kakaa te miješanjem u vodi sa sojom, vanilijom i čilijem, nije služio samo kao poslastica, već su ga koristili i za darivanje, ali i kao valutu. Koristeći pri izradi sušene sjemenke koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao ('hrana bogova'), stvorili su hranu božanskog okusa.

 

Tek su 1528. Europljani mogli uživati u svojoj čokoladi kad je Don Cortes donio kakao i opremu za pravljenje čokolade u Španjolsku. Recept, koji je zbog nedovoljnih zaliha kakaa ostao tajan stoljećima, prilagodili su svojem ukusu pa su umjesto čilija i paprike stavili šećer i cimet.

Recept koji je Don Cortes donio u Europu 1528.:

-700 g kakaa

-750 g bijelog šećera

-56 g cimeta

-14 zrna meksičkog papra

-14 g klinčića

-3 vanilijina štapića

-1 prstohvat čili paprike

-Jedan lješnjak

-Muškatni oraščić, siva čili papričica i sok narančina cvijeta

Danas čokolada dolazi u raznim varijantama: od običnih bijelih, tamnih ili mliječnih do onih s raznim dodatcima poput jagoda, lješnjaka, ali i onih nesvakidašnjih kao što su ona s konopljom, hrenom, parmezanom. Boris Jurić iz Udruge ljubitelja čokolade otkrio je kako čokolada ima i neka svoja pravila: 'Čokolada se ne bi smjela gristi, kockicu treba staviti u usta, pustiti da se topi i uživati.'


A ti? Koji je tebi najdraži okus ove slastice? Jesi li više za klasične ili nove (čudne) okuse? Hoćeš li pokušati napraviti domaću čokoladu koristeći tradicionalni recept? Ako da, javi nam kako je prošlo.

 

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Dean Drobot

Ž.M.

Pogledajte još:

Kako je zavoljela čitanje i koji su njezini favoriti za ovu zimu? Ovo je priča teen novinarke

Tips and tricks! Sedam savjeta za dobar početak nove školske godine

Trebaš se javiti profesoru iz škole ili poslodavcu za praksu? Otkrij kako im ispravno napisati i poslati e-mail

recept Čokolada povijest teen novinar

Još vijesti