Slika nije pronađena

To je i više nego notorna laž, budući da Isusov kostur nikad nije pronađen, a kamoli analiziran i to je jasno svima, ali se upravo ta greška 'potkrala' i vezano uz nju je resorno ministarstvo zatražilo očitovanje, piše Jutarnji.

Donosimo sporni tekst smješten ispod ilustracije lica Isusa Krista: 'Ilustracija Isusova lica koja se pojavila nedavno na internetu i postala jedna od najgledanijih ilustracija na internetu do sada. Richard Neave, medicinski umjetnik u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, kreirao je 'stvarno' lice Isusa na temelju otkrića britanskih znanstvenika koji su uz pomoć izraelskih arheologa analizirali Isusov kostur. Smatra se da je ta slika najvjerniji prikaz najpoznatijeg lica u ljudskoj povijesti i umnogome se razlikuje od tradicionalnih prikaza Isusa u renesansnoj povijesti'.Budući da su u pitanju totalne neistine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je zatražilo očitovanje, ali i dalje ostaje nevjerojatno da ova greška nije upala u oko autoru, uredniku, ostalima u nakladničkom lancu pa čak ni članovima povjerenstva zaduženog za odobravanje udžbenika u školama kojeg je formiralo Ministarstvo. No, Jutarnji piše da se Ministarstvo nije naročito uzbudilo zbog te greške – rekli su im da će odluku o eventualnom povlačenju udžbenika donijeti kada dobiju očitovanja odgovornih za grešku...

U međuvremenu je ona u digitalnom izdanju ispravljena – potvrdili su to iz Školske knjige Jutarnjem listu i poslali im novu verziju teksta. Ona sada glasi ovako: 'Ilustracija moguće rekonstrukcije Isusova lica rad je Richarda Neavea, medicinskog umjetnika u mirovini sa Sveučilišta u Manchesteru u Engleskoj, koji je pokušao rekonstruirati Isusovo lice na temelju kostiju Židova iz I. stoljeća'.No, u tiskanom izdanju i dalje stoje neistine. Inače, ovaj udžbenik se trenutno koristi u dvadesetak osnovnih škola Hrvatske i novo je nastali za potrebe provedbe programa 'Škola za život'.

Zapanjujuće, zar ne?

Foto: Shuttertstock/Pixabay/Jutarnji/Screenshot

M.Z.


Provjeri još...

Konačno dobra vijest – od iduće godine besplatni udžbenici svima?!

Stižu velike promjene u hrvatske škole: Torbe će biti 70 posto lakše, ali to je tek početak!

OMG U školi nas uče krivo? Prečudna stvar u udžbeniku iz povijesti za 7 razred

Kostur laži greška Isus udžbenik povijest Škola za život

Još vijesti