Slika nije pronađena

Već smo pisali o novom pravilniku kojim će se mnogobrojnim učenicima onemogućiti da tijekom školovanja uživaju u školskim izletima, a niti da svoje srednjoškolsko obrazovanje okrune najluđim putovanjem ovog dijela života – maturalcem.

Zbog novih pravila koja nalažu da dnevnice nastavnicima koji putuju s učenicima plaća škola, mnoge su se škole našle u problemima pa su izlete i maturalce jednostavno otkazale. Škola ove učenice uspjela se izboriti za maturalno putovanje, a njene dojmove prenosimo u cijelosti s portala usred.hr:

'Zašto ne mogu ići na maturalac?

Vjerujem da si ovo pitanje postavljaju mnogi učenici diljem naše Hrvatske, pa isto tako i njihovi profesori. Problematika ovog pitanja leži u zakonskoj regulativi – profesori za svoje prisustvovanje na maturalnim putovanjima dobivaju dnevnice te problem nastaje u plaćanju tih dnevnica. Također je pitanje, tko će ih platiti? Inače, dnevnice su rješavale turističke agencije, no kako je već spomenuto, novim zakonom je doneseno da bi profesorima sve trebala platiti njihova škola. Problem je također i smještaj profesora koji im je, sve do ove godine, bio osiguran, no sada oni trebaju svojim novcem platiti maturalno putovanje.

Sve je veće nezadovoljstvo učenika. Većina nas srednjoškolaca je, kad smo se upisivali u srednju školu, iščekivalo tih „tjedan dana koji će se pamtiti cijeli život“. A što sada? Zašto promjena zakona mora uništiti snove mnogih od nas? Mi kao učenici u ovom slučaju ne možemo promijeniti ništa, nego možemo samo mirno čekati vijest idemo li na maturalac ili ne.

Osobno, dolazim iz malog mjesta Požege i pohađam Gimnaziju Požega. Cijela generacija je željno iščekivala treći razred i početak razgovora o tome na koju ćemo se destinaciju uputiti na naše putovanje. Kada su razgovori počeli, razrednici su nam spomenuli jedan „mali problemčić“ koji će se ubrzo riješiti. Sve se otezalo kroz prvo polugodište, da bismo u drugom polugodištu saznali da možda i ne budemo išli na maturalac zbog promjene zakona. Naravno, svi smo bili razočarani i nadali smo se da će se naše putovanje ipak ostvariti. Bili smo te sreće i odlučeno je da idemo na maturalac u Prag.

Moji kolege s Ekonomske škole Požega su također imali problema oko organizacije. Do nedavno nisu imali sigurne informacije hoće li ići na maturalac dok slučaj nisu uzeli u svoje ruke i sami našli ponude. Možemo reći da smo sretnici jer smo uspjeli organizirati putovanje unatoč zaprekama koji su nas potencijalno u tome mogli spriječiti.

Požega je jedan od rijetkih gradova čije su škole uspjele omogućiti svojim učenicima odlazak na maturalac. Zahvalni smo jer smo dio manjine koja će otići na maturalno putovanje i čiji će se snovi ostvariti.

Edita Ivančević
'

A kako će to riješiti tvoja škola?

L.B./izvor: usred.hr
foto: arhiva

Pročitajte još...

...Nema više ekskurzija i školskih izleta? Novi pravilnik zakomplicirao proceduru!...

...Maturalac iz pakla: vozač autobusa masturbirao pred učenicama!...

...Nakon školskog izleta zatrudnjelo 7 učenica!...

...Presedan u školstvu: osmaši s roditeljima na školski izlet!...

maturalac ekskurzija

Još vijesti