Slika nije pronađena

Vodeći uzrok smrti djevojaka između 15 i 19 godina nisu ni prometne nesreće, ni bolesti, niti komplikacije za vrijeme trudnoće, već – samoubojstvo!

Godinama su se komplikacije uslijed trudnoće i porođaja smatrale glavnim uzrokom smrtnosti kod mladih djevojaka, ali se u posljednjih deset godina situacija promijenila, pokazuju statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Istraživanje je obuhvatilo šest regija u svijetu i u većini njih je samoubojstvo vodeći uzrok smrtnosti kod tinejdžerica. Izuzetak je Afrika, gdje su vodeći uzrok smrtnosti tinejdžerica AIDS i komplikacija zbog željene ili neželjene trudnoće.

Kod mladića istog uzrasta vodeći uzrok smrti ipak su ozljede u prometnim nesrećama. Stručnjaci ipak navode kako podaci ne moraju biti potpuno točni jer ispitanici često, da bi zaštitili interese obitelji, samoubojstvo ne navode kao uzrok smrti. Ovo je posebno čest slučaj u zemljama u kojima je samoubojstvo velika tabu tema.

Najkritičnija situacija je u jugoistočnoj Aziji, gdje dizanjem ruku na sebe smrtno strada tri puta više tinejdžerica nego na bilo koji drugi način, prenosi portal kliX. Nakon Azije, najveća stopa samoubojstava zabilježena je u Pakistanu i na Bliskom istoku.

Najverojatnije se radi o spolnoj diskriminaciji. Svakodnevnica mlade žene u jugoistočnoj Aziji se dosta razlikuje od svakodnevnice mladića. Ovo je period u kojem su mlade djevojke prisiljene napustiti školu i posvetiti se odgovornostima u kući, ostavljajući sve ambicije po strani. To često znači zatvaranje u kuću, a često i brak pod prisilom, pojašnjava psihijatar Vikram Patel.

L.B./izvor: Telegraf.rs

foto: arhiva


Pročitajte još...

...Dvije prijateljice počinile samoubojstvo – nitko ne zna zašto...

...Mitovi o samoubojstvu – laži u koje ne smijete vjerovati!...

...14-godišnjakinja se ubila zbog ruganja na Facebooku...

Samoubojstvo glavni uzrok smrti u tinejdžerskoj dobi Svjetska zdravstvena organizacija tinejdžerice Spolna diskriminacija

Još vijesti