Slika nije pronađena

Iako je ovaj predmet prvotno namijenjen za srpsku nacionalnu manjinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkrilo je da će na njega moći ići i svi ostali učenici koji budu htjeli. Neki ga mogu upisati već ove godine, a za sve ostale stiže sljedeće školske godine.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je kurikulum za nastavni predmet srpski jezik i kultura koji će se primjenjivati od ove školske godine za učenike prvih i petih razreda osnovne te prvog razreda srednje škole, a za ostale razrede od idućih školskih godina, piše Večernji list. Predmet je, kako je pojašnjeno u opisu spomenutog Ministarstva, namijenjen učenicima srpske nacionalne manjine i svima koji ga žele učiti, a nastavu će izvoditi učitelji srpske nacionalne manjine u prosjeku od tri sata tjedno.


via GIPHY


'Kurikulum srpskog jezika i kulture po modelu C područje je učenja o vlastitoj kulturi koje stvara temelje za njegovanje kulturnih raznolikosti. Bitna odrednica ovog područja jest da i djeca pripadnika većinskog naroda uče o manjinskim kulturama kao dijelu zajedničke kulturne baštine' dio je objašnjenja kurikuluma koji je pušten u javnu raspravu, prenosi Večernji list. Kurikulum sadrži tri domene – Govorim i pišem, Čitam i stvaram te To sam ja – kroz koje bi se uz srpski jezik učenike trebalo učiti srpskoj nacionalnoj književnosti, povijesti, zemljopisu te prirodama i bogatstvima Srbije. – Proučavanje geografije zavičaja i Republike Srbije doprinosi doživljavanju prostora kao identitetne osnove – stoji u pojašnjenju te se napominje kako će se pisano izražavanje za polaznike srpskog jezika i kulture uvesti od drugog razreda.

Bi li upisali ovaj izborni predmet? Recite nam u anonimnoj anketi.


Foto: Pexels/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Učitelj kaznio djevojčicu jer se igrala s kosom – ali ovakve se kazne inače ne susreću

Srednjoškolci s ovog područja dobivat će svaki mjesec 150 kuna za financiranje obroka u školi!

Učenici bi uskoro trebali imati mogućnost ostanka u školi i za vrijeme praznika!

Škola srpski jezik i kultura predmet obrazovanje

Još vijesti