Slika nije pronađena

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Da, slažemo se. Ali ova škola stvarno postoji i održavat će jedinstvenu nastavu u Hrvatskoj od 3. rujna ove godine.

Riječ je o VI. Osnovnoj školi Varaždin, koja će od jeseni provoditi eksperimentalni program kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život', ali i krenuti u promjenu obrazovnih razdoblja, pišu Varaždinske vijesti.




Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo im je zahtjev s kojim bi se, vjerujemo, složili svi učenici u Hrvatskoj. Nastava će učenicima VI. OŠ Varaždin svih razreda biti organizirana u četiri obrazovna razdoblja između kojih će biti praznici – jesenski odmor će imati od 27. listopada do 2. studenog, zimski od 24. prosinca do 11. siječnja, predah nakon 3. bloka nastave će imati u obliku produženog vikenda od 22. do 25. ožujka, proljetni odmor od 18. do 26. travnja i ljetni odmor od 17. lipnja!

Tako će učenici VI. OŠ Varaždin imati 175 dana nastave pametno raspodijeljenih, umjesto 180 predviđenih u okviru školske godine. Tih pet nenastavnih dana obično se koristi za proslave dana škole i slično, ali oni su ih odlučili spojiti i pružiti svojim učenicima priliku da se dodatno odmore.

Što se tiče nastave u blokovima, ona će zahvatiti učenike svih razreda, ali samo neki razredi će imati 'razjedinjenu nastavu'. 'Četvrti, peti i osmi razredi će imati nastavu u blokovima koji će objediniti nastavne predmete na način da se neki nastavni predmeti realiziraju u neparnim, drugi u parnim blokovima, smanjujući na taj način broj nastavnih predmeta koje učenici pohađaju u nastavnom bloku', objasnio je za Varaždinske vijesti ravnatelj škole Mario Stančić. Primjerice, učenici osmih razreda će u prvom i trećem bloku slušati geografiju, likovni i informatiku, a u drugom i četvrtom bloku prirodu, tehnički i povijest.

Prvašićima će se način školovanja također promijeniti – oni će tijekom godine imati projektne dane u kojima će intenzivno raditi na jednom predmetu i tako smanjiti tjedno opterećenje.

Sve ove promjene škola uvodi s ciljem da se pronađe novi i bolji način podučavanja, u korist učenika i škole, kako bi škola stvarno postala škola za život i u praksi, istaknuo je ravnatelj Stančić.

Njihov ishod valja pričekati, ali mi smo uvjereni u uspjeh. Hej, tko ne bi volio ići u takvu školu?


via GIPHY


Foto: Facebook/Shutterstock/Giphy

M.Z.

Provjeri još...

COOL To je prava škola za život – njihovi učenici odnedavno slušaju predmet o sreći!

Jedina u Hrvatskoj s totalno drukčijom nastavom – učenici ove škole će imati pet predmeta manje od drugih!

Ovo su hrvatske škole budućnosti, imat će i besplatan internet – provjeri je li i tvoja među njima!

iv oš varaždin Škola za život praznici nastava

Još vijesti