Slika nije pronađena

Zbog svih poteškoća i problema s kojima su se susreli učenici, vladajući su im odlučili izaći u susret i malo pomoći. Tako će ove godine biti malo teže pasti razred, ali oni sa zaključenim jedinicama, morat će se na kratko vratiti u školske klupe i u ljeti.

Prvi put u povijesti hrvatskoga obrazovnog sustava učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola ne mogu pasti razred, čak i ako do kraja ove nastavne godine budu imali dvije ili više zaključenih jedinica. Ponavljača ne bi trebalo biti ni među starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima jer im je Vladinom Uredbom o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi znatno povećan broj izlazaka na popravne ispite i time povećana šansa da završe razred. Sve to kako bi se ublažile posljedice katastrofalne nastavne godine u kojoj je najprije izgubljeno 36 dana zbog štrajka nastavnika početkom godine, a onda i zbog pandemije kad su učenici nastavu slušali online, piše Večernji list.

'Uzimajući u obzir sve promjene koje je epidemija COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj prouzročila u odgojno-obrazovnom procesu, različito snalaženje učenika, učitelja i nastavnika u novonastalim okolnostima, Vlada Republike Hrvatske Uredbom proširuje krug učenika koji mogu na dopunsku nastavu i popravni rok kako bi im se pružila dodatna prilika za ispravljanje zaključenih ocjena nedovoljan (1) te omogućio prelazak u viši razred', piše u Uredbi koju potpisuje premijer Andrej Plenković, a na prijedlog ministrice Blaženke Divjak, kako piše Večernji list. Takva odredba koja propisuje da učenik ne može pasti u razrednoj nastavi, već da se i s nedovoljnim uspjehom, odnosno zaključenim jedinicama, može upisati u viši razred vrijedi iznimno za ovu školsku godinu, no nije isključeno da postane obrazac ponovi li se slična situacija u obrazovnom sustavu.

Učenici od V. razreda osnovne škole pa sve do zadnjeg razreda srednje škole imaju pak više šanse za popravljanje svog uspjeha. Naime, do sada su oni ako su imali dvije jedinice mogli ići na dva popravna roka, a s tri su jedinice padali su godinu. Sada po novoj uredbi godinu mogu pasti ako do kraja godine budu imali zaključenih pet jedinica. Budu li imali u bilo koja četiri predmeta zaključenu jedinicu, moraju ići na dopunski rad koji su im škole dužne organizirati i imat će tri popravna roka za ispravak ocjene. Da bi prešli u višu godinu, prema sada usvojenoj uredbi, ti isti učenici moraju ispraviti sve četiri jedinice, u protivnom njima će se, za razliku od osnovnoškolaca, pisati pad i morat će ponoviti razred.

'Uredbom je uveden izvanredno treći popravni rok. Naime, do sada su učenici viših razreda padali razred ako su u tri predmeta imali jedinicu, a sada mogu na popravni rok. Ako ne uspiju ni nakon dopunskog rada i popravnih rokova ispraviti jedinice i ona im ostane u jednom od predmeta, onda im se piše pad i moraju ponoviti godinu', objasnio je za Večernji list Marko Košiček, savjetnik ministrice obrazovanja, poručujući da su unatoč dobro organiziranoj online nastavi, barem prema procjeni Ministarstva, svjesni toga da postoje učenici koji imaju problem s učenjem, a dodatni problem su i zagrebački učenici čiji su domovi stradali u potresu i koji se nisu mogli posvetiti školi.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com  - Iakov Filimonov

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Sljedeće školske godine ponovno svi imaju praznike u isto vrijeme - pogledaj kada, a zna se i početak nastave

Pitali smo vas: Nastava online ili uživo – koju učenici preferiraju? Većina se složila da je jedna bolja – evo i zašto

TOP 3: Koji su trenutno najpoželjniji fakulteti i studiji među maturantima? Na neke je navala OGROMNA

Škola nastava Školska godina Zaključivanje Ocjena 2019./2020.

Još vijesti