Slika nije pronađena
Osnovnoškolci u školama imaju program cjelodnevnog boravka i kuhinje, studenti imaju 'iksice' s kojima se povoljnije hrane u menzama, ali što je sa srednjoškolcima, posebno putnicima?

Oni su već desetljećima ostali negdje između, a uz brojne obveze i putovanje od obiteljskog doma do škole teško je pojesti 'nešto na žlicu'. Željko Erceg, samohrani otac troje djece, uhvatio se ukoštac s tim problem i smislio moguće rješenje te ga je predstavio i županu splitsko-dalmatinske županije, piše Slobodna Dalmacija.'To je srednja škola, svi govore o pravilnoj prehrani, toplom obroku, kako to postići', pita se Erceg. Ideja je jednostavna i u Hrvatskoj već poznata. Varaždinska županija prošle godine pokrenula je projekt sufinanciranja prehrane onim učenicima srednjih škola koji su u riziku od siromaštva.
'U Splitu i ostalim srednjim školama na području naše županije ima mnogo učenika putnika, iz Omiša, Makarske, Sinja, Trogira... Nisu djeca kriva što se nastava odvija u dvije smjene i što je, primjerice, tjelesni odgoj vrlo često u suprotnoj smjeni. U menzama našeg Studentskog centra svatko može pojesti obrok, samo je pitanje plaćanja', rekao je Željko za Slobodnu Dalmaciju.

'Zašto Županija, kao osnivač srednjih škola, ne bi subvencionirala učenicima barem taj jedan dnevni obrok, ne mora sva tri, pomalo, i to od pojedinih kategorija pa do svih', predložio je Željko. Njegov sin iz kuće izlazi u 7.10 sati kako bi na vrijeme sa Spinuta došao u MIOC, a njegov kolega s Meja se diže u 6.15 sati. U razredu imaju 12 putnika iz Sinja, Trogira i Kaštela koji se ustaju u 5.30 sati i ako imaju neku aktivnosti nakon nastave, do večeri ne dolaze kući.


'Kada ta djeca mogu pojesti normalno jelo, a da nisu sendviči i pizze', pita se Željko baš kao i mi. 'U skladu sa svojim proračunskim mogućnostima pratimo i sudjelujemo u poboljšanju srednjoškolskog standarda. Ideja za koju pitate svakako je vrijedna razmatranja', rekao je župan za Slobodnu Dalmaciju.

Što misliš o ovom pothvatu? Bi li imao/la koristi od 'iksice' u srednjoj?

Foto: Unsplash/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Srednjoškolci s ovog područja dobivat će svaki mjesec 150 kuna za financiranje obroka u školi!

[OMG] Otkrij što se sve jede u školama za ručak i užinu – je li i kod tebe u školi ovakav jelovnik?

'Buba ____ ' - koju bi riječ upisali na crtu? Ovi su učenici iznenadili odgovorom koji su odabrali

Škola Split dalmacija putnici srednjoškolci subvencija vijest obrok Iksica

Još vijesti