Slika nije pronađena

Tu informaciju je potvrdio Ivan Kovačević, ravnatelj splitske Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, jedine škole od Dubrovnika do Karlovca na kojoj se provode ti programi, piše Slobodna Dalmacija. Točnije, trebali bi se provoditi, ali interes za njih ne postoji...

Ove godine su planirali upisati 12 učenika u prvi razred trogodišnjeg strukovnog obrazovanja za zidara, no sva su ostala mjesta nepopunjena. I to nije ništa nova – već zadnjih pet, šest godina nema učenika koji se izučavaju za zidara, tesara ili armirača. Građevinci su očito smatrani nepoželjnom strukom, iako njihova cijena kontinuirano raste – prosječna plaća zidara je već sada oko tisuću eura u Hrvatskoj, ali radnika nema 'ni za lijek'.Potvrđuju to i brojni poslodavci, a i statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja smješta zanimanje zidara među deset najtraženijih u Hrvatskoj.

Kao krivca za ovo stanje, ravnatelj Kovačić prepoznaje roditelje koji ne žele da im djeca idu u strukovna zanimanja, naročito trogodišnja, kao i prosvjetnu vlast koja ne popularizira dovoljno te programe, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane, svi bi rado bili web-programeri i išli u gimnazije, što je već pomalo suludo... Ako vam treba još argumenata da biste nam povjerovali, primjerice u Njemačkoj zidar mjesečno može zaraditi i tri tisuće eura bruto, dok se rijetko koja zanimanja mogu podičiti tim primanjima...


via GIPHY


Do kada budući srednjoškolci ne shvate gdje je lova i budućnost, nije teško zaključiti kakva sudbina čeka Dalmaciju, ali i ostatak Hrvatske... 165 trenutno aktivnih oglasa za radno mjesto zidara se neće sama popuniti, kao ni razredi.

Foto: Pixabay/Giphy

M.Z. / Slobodna Dalmacija

Provjeri još...

Ponuda iz snova jedne srednje škole – nude besplatan smještaj, hranu, stipendiju od 1200 kuna i posao onima koji ju upišu!

Zabrinjavajući podaci – u čak 117 škola nije upisan nijedan učenik, učitelji proglašeni viškom

Pet prijava na jedno mjesto – ovaj smjer s kojim posao možete naći odmah je 'vruća roba' među osmašima

Škola Strukovna zanimanja smjer zidar dalmacija

Još vijesti