Slika nije pronađena

Neki se kod upisa fakulteta vode time što ih zanima, a drugi gledaju plaće i gdje će najviše uspjeti zaraditi. Ovo je vodič za one koji su u toj drugoj skupini. Izašle su brojke koje se odnose na domaće tržište rada, nije ih loše čekirati.

Fakultetske diplome ne vrijede jednako u svim zanimanjima, to nam je svima itekako jasno. Negdje ćeš s diplomom imati itekako veliku plaću, a drugdje kao da to ne igra nikakvu ulogu. Zato se nije loše prija odabira i upisa faksa informirati kakvo je stanje u zanimanjima koja tebe najviše zanimaju, da znaš što očekivati jednog dana kada diplomiraš. Stanje u Hrvatskoj je sljedeće. Fakultetska diploma najviše vrijedi u farmaciji i promidžbeno-reklamnom biznisu, a prosječna je plaća oko 14 tisuća kuna neto. Blizu te svote su i inženjeri rudarstva (13,8 tisuća), oko 12 tisuća zarađuje VSS u proizvodnji pića, bankarstvu, proizvodnji električne opreme, popravcima i instaliranju opreme te u zdravstvu. U javnoj upravi prosječna plaća VSS zaposlenika je oko devet tisuća kuna, a u obrazovanju 6750 kuna. Ljudi s VSS-om u obrazovanju druga su najslabije plaćena VSS skupina nakon tristotinjak osoba koje s fakultetskom diplomom rade u zaštitarskoj branši te zarađuju oko 6600 kuna, piše Večernji list.

Po tome, zanimanja u zaštitarstvu i obrazovanju su ona koja s diplomom plaćaju vrlo malo i gdje ti ni to dodatno obrazovanje neće puno pomoći s dobivanjem veće plaće. Ako je plaća bitna stavka kod tvog odabira fakulteta, ovo su zanimanja koja trebaš izbjegavati. S druge su strane farmacija, inženjeri rudarstva i promidžbeno-reklamni biznis, kao tri smjera u kojima ti diploma itekako bude puno značila kada je u pitanju plaća.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još:

Osnovnoškolski matematički zadatak uzburkao internet: Nitko nije siguran kako se rješava

Ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Učenik je dobio novčanu odštetu jer ga je profesor na satu vrijeđao

Od jeseni kreće još jedan novi studijski smjer u Splitu: Zanimljiv je i lako je s njim naći posao!

Hrvatska Fakultet zanimanja studij diploma

Još vijesti