Slika nije pronađena

Maturanti su ove godine bolji nego ikada! Ocjene su im bajne i mnogi su roditelji sigurno sretni i ponosni. Otkriveno je koji je prosjek ocjena ove godine maturanata iz gimnazija i malo ćeš se iznenaditi kada vidiš.

Gimnazije slove kao najteže srednje škole, ali hrvatski učenici svejedno rasturaju. Jesu li se stvarno uhvatili knjige i učenja više nego ikada ili su samo dobro iskoristili situaciju s koronom i online nastavom? Maturanti gimnazija diljem Hrvatske ove su godine, što se tiče uspješnosti, ljestvicu postavili izrazito visoko. Njihov prosjek, po zaključenim ocjenama u školama, bez rezultata državne mature čiji ispiti završavaju sutra, doseže prosjek od 4,44, piše Večernji list.

Među 10.944 učenika četvrtih razreda gimnazija od ukupno njih 11.324 koliko ih je u Hrvatskoj, a kojima su zaključne ocjene unesene u sustav, njih 49,43 posto može se pohvaliti da im je opći uspjeh odličan. Podsjetimo, bez obzira na zaključene ocjene iz predmeta na kraju godine, upravo gimnazijalci svoje srednjoškolsko obrazovanje završavaju tek s položenom državnom maturom čiji će rezultati biti poznati u srpnju. Tada se i očekuje pad odlikaša među gimnazijalcima budući da već nekoliko godina rezultati mature ne prate nužno zaključene ocjene u školama.

Što se pak tiče maturanata iz strukovnih četverogodišnjih škola oni na razini Hrvatske nastavnu godinu završavaju s općim prosjekom 3,99. Od 15.790 učenika navedenih škola s odličnim općim uspjehom mogu se pohvaliti 3582 strukovnjaka koji ove godine napuštaju srednjoškolsko obrazovanje, piše Večernji list. Među učenicima četverogodišnjih strukovnih škola 51 učenik, barem po sada unesenim podacima u sustavu, zadnji razred svog srednjoškolskog obrazovanja završavaju s nedovoljnim uspjehom i očekuje ih popravni.

Izvor: Večernji list

Pogledajte još:

Otkriven je kalendar za novu školsku godinu: Nikome se neće sviđati kada vidi do kada će trajati nastava

Preko 300 maturanata borilo se sa suicidalnim mislima zbog lockdowna – a nikoga nije briga

Ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Učenik je dobio novčanu odštetu jer ga je profesor na satu vrijeđao

Škola zaključne ocjene maturanti

Još vijesti