Slika nije pronađena
Nastava se normalizirala, u škole se napokon vratila uobičajena živost i taman je tjedan izgledao kao povratak u uobičajenu rutinu, kad ono jučer – nešto novo!

Jučer smo, naime, doznali da se ispod naizgled mirnog rješenja dugotrajnih 'povuci – potegni' pregovora sindikata i Vlade sprema jedno novo nezadovoljstvo, piše Slobodna Dalmacija.

Od ovog tjedna imamo – Sindikat maturanata! Da, dobro ste čuli - sindikat. Jezgra mu je u Splitu, točnije u Petoj splitskoj gimnaziji 'Vladimir Nazor', a pokretači su četvrtaši Andrija Pervan, Šime Parać, Goran Dadić, Luka Puljiz i Niko Anzulović Mirošević. U samo nekoliko dana u svoju organizaciju privukli su oko tisuću i pol članova i svaki dan broj im raste. I ne samo to, pokrenuli su i online peticiju koju je u samo dva dana potpisalo više od pet tisuća učenika. Svake sekunde netko novi je potpiše, inicijatori su gotovo šokirani odazivom. A peticija nosi naziv 'Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave'. 'Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan', obraćaju se svojim kolegama u klupama diljem zemlje splitski maturanti.


'Sindikat? Pa može li to uopće' pitali su ih novinari Slobodne Dalmacije.

'A tako se zove stranica. Ma znamo da zakonski ne može, ali sindikat je popularan pojam zadnjih mjesec dana, a nama je trebalo nešto zvučno', odgovara Andrija iz 4. e. Odmah su se, kaže, počeli učlanjivati njegovi iz razreda, a onda više nije ni pratio tko je sve i odakle pristupio sindikatu.

- Koliko vaš sindikat ima članova?
- Mislite koliko ima foloversa?
- Foloversa?!
- E. Imamo ih, evo sad ćemo viditi, do ovog trena točno 1450.
- Pa što vi hoćete?

Peticiju su raspisali preko Instagrama, a podržala ih je i Nika Ilčić. Zanimljivo je da još ne znaju točno što će s peticijom, ne znaju ni koliko potpisa mogu očekivati, sve ih je pomalo i zateklo. Najvjerojatnije će je poslati ministrici Blaženki Divjak.Foto: Canva/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

Biste li ga vi znali riješiti? Otkriveno je pitanje iz testa znanja koji su hrvatski učenici jako loše riješili

Stigli rezultati testova u kojima se testira znanje učenika iz cijelog svijeta: Jesu li se hrvatski učenici iskazali?

Ovi roditelji osvajaju nagradu za najkreativniju i najsramotniju kaznu! Lekcija koja je postala viralna

'Hoćemo da nam se omoguće praznici jer mnogi su već nešto planirali, ali tako da se u onom tjednu zimskih praznika kad je planirana nastava organiziraju sati iz izbornih predmeta za maturu i isto tako u proljetnom. Dakle, neka oni učenici koji to žele, odrade pripreme za izborne predmete u tom tjednu. Sad nam govore da ćemo nastavu imati subotom, i to je nekima previše, pa bar da imamo praznike. A najvažnije što želimo jest da nam smanje broj lektirnih naslova na državnoj maturi jer nećemo ih stići kvalitetno obraditi', objašnjavaju maturanti Nazora.



Škola Učenici sindikat maturanti

Još vijesti