Slika nije pronađena
Ovaj se tinejdžer bavi pomalo neobičnim hobijem – izrađuje figurice u tehnici 3D origamija, tehnici koja mlađa od tradiconalnog origamija, no dobiva sve veću popularnost. Evo kako nam je 3D origami predstavio njegov najstrastveniji zagovornik, barem na ovim našim područjima.

“Ja sam Vedran Miletić, srednjoškolac iz Fojnice. Idem u drugi razred srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku.

Origamijem se bavim već 4 godine, a krenuo sam gledajući “tutoriale” na Googlu i YouTube-u. Zainteresirao me zbog svoje složenosti i neobičnostiIstina, na početku nije bilo zanimljivo. Bilo je tu sati i sati pokušavanja i truda, ali na kraju se vidi zbog čega se to radi i zašto uloženi trud vrijedi.

Sada znam koliko je težak početak pa i sam pravim “tutoriale” i pomažem drugim da nauče. Ako vas zanima, svakako “čekirajte” moj YouTube kanal na kojem ima par videa, a uskoro će ih biti još i više.Kroz te 4 godine koliko se bavim ovom tehnikom, napravio sam više stotina 3D origamija,a neki od njih su stekli veliku popularnost.

3D origami je japanska vještina savijanja papira, modernija od tradicionalnog origamija. Zadnjih par godina doživljava svoju ekspanziju – ne samo na našim prostorima, već i u cijelom svijetu. 3D origami se sastoji od više dijelova origamija koji se sklapaju. Dijelovi od kojih se spaja 3D origami su manji trokutići origamija, koji se 7 puta presaviju. Nakon što se napravi na stotine takvih manjih dijelova, sastavlja se veći 3D origami.

Ova tehnika nije toliko rasprostranjen na Balkanu, a ni šire i zato se nadam da ću u skorije vrijeme svojim YouTube kanalom pridonijeti razvoju ove umjetnosti na našim prostorima. Cilj mi je napraviti zmaja od 5000 dijelova, i ove godine ući u Guinessovu knjigu rekorda kao ponosni vlasnik najvećeg 3D origamija na svijetu. Također uskoro planiram izložbu.

Najčešće obrađujem teme iz svakodnevnog života i animiranih filmova.”

Držimo fige Vedranu da napravi tog zmaja i uđe u Guinessovu knjigu rekorda!

Sve Vedranove kreacije možete pogledati na službenoj stranici na Facebook-u: www.facebook.com/vedran.origami, a ako vas zanima kako započeti i napraviti svoj prvi 3D origami pogledajte njegove tutoriale na YouTube-u: www.YouTube.com/vedran2013.

L.B.

3d origami tinejdžer