Slika nije pronađena

Pofotkao je portrete nekoliko djevojaka i dječaka, a zatim im dao fotke i aplikaciju za njihovo uređivanje.

Uređivanje fotografije prije nego ih objavimo na društvenim mrežama je postalo normalno, rijetko tko će fotku bez ijednog filtera i bez ijedne preinake objaviti na Instagramu. Pogotovo tinejdžeri. A koliko mladi stvarno urede fotke prije objave? Jedan je fotograf odlučio napraviti mali projekt i to provjeriti. Britanski profesionalni fotograf Rankin za ovaj je projekt kojeg je nazvao 'Selfie Harm' uzeo 15 tinejdžera, djevojaka i dječaka od 13 do 19 godina. Pofotkao je njihove portrete i zatražio svakog od njih da u nekih pet minuta editiraju fotku koristeći se aplikacijom na mobitelu. Fotku su trebali urediti tako da bude spremna za objavu na društvenim mrežama.


Tinejdžeri su se bacili na posao, a ono što su na sebi najviše preuređivali bilo je povećanje očiju, smanjenje nosa, izbjeljivanje kože i dodavanje šminke, puno šminke. Gotove fotke su izgledale kao slike koje viđamo u časopisima – uređena i ispeglane do savršenstva. Pokazali su dvije važne stvari: prva – kako je lako skroz izmijeniti svoj izgled uz pomoć tehnologije i drugo, ono važnije – pritisak pod kojim su mladi da dostignu ideale ljepote. To je postao problem današnjice zbog velikog utjecaja medija i ideala kakvi se u njima prezentiraju.


'Svaka platforma na kojoj su mladi je ispunjena 'savršenim' slikama pa ne čudi da i sami žele da njihove fotke budu takve', ispričao je ovaj fotograf.

Sve djevojke koje je fotkao su rekle da su im zapravo draže neuređene fotke, ali da ih takve nikada ne bi stavile na Instagram.

Projekt je pokazao da ni dečki nisu imuni na uređivanje fotki. Oni ih također uljepšavaju, ali ipak ne u tolikoj mjeri.

Foto: Pexels/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

UPS Slavne cure koje su pretjerale – najveći photoshop failovi ove godine

Budalasto ili genijalno? Uz pomoć photoshopa 'zasjao' na fotkama celebova

Ono kad si ne možeš priuštiti #nofilter – najbolje aplikacije za uređivanje fotki za Instagram

tinejdžer uređivanje fotke instagram društvene mreže

Još vijesti