Slika nije pronađena

Službeni rezultati matura stigli su u ponedjeljak, a pokazuju kako će gotovo svaki četvrti maturant morati ponavljati barem jednu od obaveznih matura na jesenskom roku.

Slobodnih mjesta svejedno je još 6.644, od čega gotovo pola odlazi na javna učilišta u Zagrebu. Jesenske mature trajat će od 21. kolovoza do 6. rujna, prema rasporedu Centra, a konačne rang-liste stići će 17. rujna, do kad traju i prijave na studijske programe, piše MojFaks.com.


via GIPHY


Vjerojatno najvažniji datum bio bi sljedeću subotu, 20. srpnja, kada započinju prijave državnih matura, a koje će trajati do 31. srpnja u podne. Maturanti će mature moći odjaviti i promijeniti od 31. srpnja do 6. kolovoza, svi oni koji nisu prijavili maturu do navedenog datuma iz nekih opravdanih razloga, mogu ih prijaviti i do ovih datuma.


via GIPHY


Bitno je napomenuti da proces promjene ispita, razine ispita ili odjave nije jednostavan – svi oni učenici koji su ove školske godine završili srednju školu takvu promjenu moraju prijaviti ispitnom koordinatoru, koji to prenosi Školskom ispitnom povjerenstvu koje će onda odlučiti može li to učenik promijeniti ili ne. Svi ostali pristupnici pak moraju popuniti ili obrazac za promjenu ispita ili obrazac za promjenu razine ispita kojeg šalju na mail Centra: naknadna.promjena@ncvvo.hr. Isto to mogu napraviti i svi pristupnici s odjavom ispita – svi moraju poslati obrazac na mail: odjava@ncvvo.hr.


via GIPHY


Rok za plaćanje ispita je isto tako 6. kolovoza, a on se prvenstveno odnosi na sve one pristupnike koji nisu završili srednju školu ove školske godine. Pristupnici koji su ne pišu prvi put na jesenskom roku tj. već su pisali ove godine na ljetnom, ne moraju ponovno plaćati ispite. No, oni učenici koji su položili maturu na ljetnom roku, a žele ju ponavljati, ipak te ispite moraju platiti, piše MojFaks.com.


via GIPHY


Mjesto pisanja mature za sve ovogodišnje maturante bit će njihova srednja škola, kao što je bilo i na ljetnom roku. Za sve ostale ispiti će se održati u Zagrebu, o čijoj će točnoj adresi pristupnici već biti obaviješteni.

Sve ostale informacije možete pogledati na stranicama postanistudent.hr.


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Objavljeni su rezultati mature i zna se koji je studijski program najpopularniji ove godine

Učenici ove godine izostali preko 30 milijuna sati! Jedna je županija vodeća po broju izostanaka

Oborili rekord: Maturanti ovogodišnju državnu maturu napisali najgore ikad!

prijava Matura obrazac Državna Matura Jesenski rok

Još vijesti