Slika nije pronađena

7415 učenika i gimnazija i strukovnih škola ove je jeseni pristupilo na ponovljeni, jesenski rok državne mature. Kako su napisali i koji im je predmet zadavao najviše problema i koliko je bilo onih uhvaćenih u varanju?

U posljednjih deset godina to je prva godina s najviše pristupnika za drugi rok državne mature - sve zato, podsjetimo, jer je ovogodišnja generacija maturanata najlošija generacija maturanata otkako je ujednačenog ispita na kraju školovanja.

Od ukupnog broja pristupnika jesenskim rokovima državne mature pristupilo je 5130 učenika strukovnih škola i 1307 učenika, a iz drugog je pokušaja rješavanja ispita ponovno najbolji rezultat postignut na engleskom jeziku, piše Večernji list. U tome je predmetu na osnovnoj razini, kojem je pristupilo 1244 učenika, njih dvoje ispit riješilo bez ijedne pogreške.


To je ujedno jedini predmet na jesenskom roku u kojem je netko od pristupnika ispit riješio bez greške. Zanimljiva statistika pokazuje da je na jesenskom roku u engleskom jeziku na osnovnoj razini ukupno stotinu učenika koji su dobili odličnu ocjenu od kojih je devet gimnazijalaca i 82 učenika strukovnih škola. Ni na jesen, a unatoč cjeloljetnom učenju rezultati nisu bolji ni u matematici. Taj je predmet na višoj razini biralo 1036 maturanata, a tek ih je troje, i to odreda gimnazijalaca, dobilo odličnu ocjenu, dok 464 učenika ponovno nije uspjelo ostvariti zadovoljavajući prag na tome ispitu i ponovno su upisali jedinicu. Matematiku osnovnu razinu na jesenskom roku ponovno je palo 1228 učenika od čega 1107 učenika strukovnih škola.


Ukupno gledano najviše petica uspjeli su maturanti ostvariti na engleskom jeziku na osnovnoj razini. Promatramo li izborne predmete najviše jedinica iznova je bilo na fizici - 328 učenika dobilo je nedovoljan, a samo jedan učenik od 432 pristupnika tome predmetu dobio je odličan. Ni na jesenskom roku maturanti nisu shvatili važnost državne mature i nužnost poštivanja pravila. Naime kod jednog učenika ispod klupe pronađen je nedopušteni materijal pa su mu poništeni svi ispiti s jesenskog roka mature. Istu kaznu zaradilo je i troje učenika koji su zamijenili ispitne materijale.'Prilikom raspakiravanja uočeno je da je došlo do razmjene pojedinih dijelova ispitnih materijala. Svim trima učenicima koji su u tome sudjelovali temeljem Pravilnika o polaganju državne mature poništeni ispiti jesenskoga roka.', potvrdili su za Večernji list iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Foto: Giphy/ Freepik

M.T./ Izvor

Pogledajte još.

Učiteljica postala viralna zvijezda – pretvorila je običnu i dosadnu učionicu u čarobnjačku kao iz Hogwartsa

Učenici iz karlovačke srednje škole u šoku – moraju ići u školu i subotom! Krivac za to je vjeronauk...

Kada će praznici? Pogledaj raspored praznika u novoj školskoj godini 2019./2020.

rezultati Učenici srednja škola Državna Matura Jesenski rok

Još vijesti