Slika nije pronađena

Maturanti ove godine nisu se baš proslavili na polaganju državne mature. Ovogodišnji jesenski rok je sve iznenadio dobivenim rezultatima, a rezultati su ti da je gotovo 40 posto maturanata, koji su pristupili jesenskom roku, palo ovaj zadnji rok državne mature.

Ovogodišnji maturanti se nisu proslavili rezultatima državne mature. Osim toga što rezultati ljetnog roka nisu briljirali, izašli su i rezultati jesenskog roka na kojem su, ponovno, grozne ocjene. Čak 40 posto maturanata je palo neki od obaveznih predmeta, a na eseju iz hrvatskog jezika B razine je polovina učenika dobila nula bodova. Kod obaveznih predmeta najviše je učenika palo engleski osnovne B razine, zatim slijedi hrvatski, također osnovne B razine i nakon njega matematiku iste razine.

Što se tiče eseja iz hrvatskog jezika, na A razini je svaki peti pristupnik dobio nula bodova, dok na osnovnoj razini nešto više od polovice učenika nije dobilo niti jedan bod na eseju. Osim loših rezultata, zabilježena su i kršenja pravila kod pisanja državne mature. Jedan učenik je bio diskvalificiran jer je nedopušteno koristio mobitel, a deset drugih učenika se je na ispit potpisalo punim imenom i prezimenom zbog čega su automatski ostali neocijenjeni iz tih predmeta. Za sve ove učenike, koji su na neki način kršili pravila pisanja državne mature, vrijedi isto pravilo, a ono je da će maturu idući puta moći polagati tek iduće godine na ljetnom roku državne mature. Sva tri obavezna predmeta državne mature je palo ukupno njih 51, a od tog broja je čak 48 učenika iz strukovnih škola te troje ostalih kandidata.

Bez obzira na ove loše rezultate, bilo je i onih dobrih, tako da je najviše petica postignuto na ispitu iz engleskog jezika više razine, nakon čega slijedi engleski jezik niže razine, a naposljetku i hrvatski jezik B razine.

Pogledajte još:

Niste upali gdje želite? Stigao je još jedan novi studij - na koji se mogu maturanti upisati već sada

Preko 300 maturanata borilo se sa suicidalnim mislima zbog lockdowna – a nikoga nije briga

Maturanti iz Omiša osnovali svoju stranku i kandidirali se na izborima da vide kako će proći – evo rezultata!

Pad Državna Matura Jesenski rok Loše ocjene