Slika nije pronađena
Zašto se ljubimo? Istraživanja govore kako ljubljenje pomaže tvom mozgu da prikupi raznolike važne informacije o dečku ili curi. Ljubljenje budi sva tvoja osjetila.

'Ljubljenje je instinkt koji ima za cilj oslobađanje kemikalija kako bi se iskusili ugodni osjećaji. Nadalje, usne imaju živčane završetke koji se ljubljenjem stimuliraju, a potom se aktiviraju i druga osjetila, poput mirisa', objašnjava profesionalna savjetnica Takeesha Roland-Jenkins.

Prije nego što tvoje usnice dotaknu njegove...

Samo iščekivanje poljupca može izazvati 'paljenje' određenih dijelova tvog mozga, i to onih koji su zaduženi za osjećaj nagrađenosti. Prema autorici knjige The Science of Kissing, Sheril Kirshenbaum - što veće iščekivanje osjećaš netom prije poljupca, tim će biti veći skok dopamina u tvom mozgu. Dopamin je hormon užitka kojeg tvoj mozak proizvodi kad proživljavaš neku vrstu ugode. Također, on priprema tvoj mozak i sva druga osjetila na potpuno upijanje novih iskustava i osjetilnih informacija.

via GIPHY


Tijekom poljupca...

Tvoje usnice predstavljaju jedan od dijelova tvog tijela kojeg čini najgušća zona živčanih završetaka, a oni ti omogućuju detektiranje čak i najmanjih senzacija i pokreta. Zahvaljujući tim živčanim završecima ljubljenje 'upali' iznenađujuće velik dio tvog mozga, čak i većeg nego tijekom seksa.
Također, cure imaju jače osjetilo mirisa od dečkiju, a tijekom ljubljenja tvoj nos skuplja važne informacije o tvom partneru. Jedno istraživanje u Švicarskoj otkrilo je kako cure više privlače mirisi dečkiju čiji se geni zaduženi za imunitet ne poklapaju s onima koje imaju one same, jer će tako njihovi potomci biti otporniji na bolesti. Isto tako, nije neuobičajeno da se dogodi i obrnuta situacija nakon poljupca - da ti se odabranik više ne sviđa. To nije ništa čudno. Jednostavno se niste poklopili.

via GIPHY

Nakon poljupca...

Dopamin se povezuje i s ovisničkim ponašanjem. To objašnjava zašto danima i tjednima nakon prvog poljupca nikako ne možeš izbaciti svog partnera iz glave. Dopamin može izbrisati tvoj apetit, a može ti i otežati spavanje.Istraživanja su pokazala kako ljubljenje oslobađa i serotonin koji uzrokuje osjećaje opsesije. Razina oksitocina također raste tijekom i nakon poljupca što pridonosi osjećaju privrženosti i bliskosti te vas tjera da se vraćate toj osobi čim prvotno uzbuđenje počne slabjeti.

via GIPHY


I druge super stvari se događaju u tvom tijelu tijekom prvog poljupca. Uz to što se oslobađaju svi hormoni sreće i privrženosti, ljubljenje pomaže i u borbi protiv kolesterola, a uz to uzrokuje nalet adrenalina i samim time povećava razinu energije u tijelu. Također, nema boljeg načina od ljubljenja kako bi se oslobodili stresa i sagorjeli koju dodatnu kaloriju. Intenzivno ljubljenje pojačava i lučenje sline, a ona održava tvoje zube i desni zdravima.

Jesi li znala koliko dobrih stvari se događa tijekom ljubljenja?

Foto: Giphy/Shutterstock

M.S.K.

Pogledajte još:

Male pogreške kojima kvarimo savršeni poljubac – nemoj ih više nikad ponoviti!


Postani savršena ljubilica - šest koraka do najboljeg francuskog poljupca

Za savršene poljupce – napravi sama svoj piling za usne

poljubac prvi poljubac zanimljivosti

Još vijesti