Slika nije pronađena
Ni Facebook, ni Instagram nisu im do koljena - među tinejdžerima u Hrvatskoj vlada Youtube groznica. Uz to, sve više njih prati srpske youtubere zbog kojih su u njihov žargon ušli izrazi susjeda. 

Novo doba donijelo je nove trendove s kojim su suočeni i psiholozi i jezikoslovci, piše vijesti.rtl.hr.

Možda ne starijim generacijama, ali zato među brojnim tInejdžerima u Hrvatskoj, pa i ovim riječkim, Baka Prase i Đota free style, samo su neki od  dobro poznatih imena u njihovim mobitelima. Jer, masovno se na mobilnim telefonima gledaju sadržaji regionalnih zvijezda Youtubea, više strane i srpske nego hrvatske. 

Neke od popularnih Youtubera iz Srbije prati više od milijun ljudi. Online publiku zabavljaju komentiranjem video igara i svojim svakodnevnim zgodama i nezgodama. 


Mlađe privlače izlaganjem svakodnevice na Internetu, a susjedi su u tome opušteniji - smatra zagrebačka youtuberica. 

'Mislim da zato što su vrlo spontano, što se kod njih ne pazi na riječnik, kod nas to još nije slučaj, kad nas se pazi dok se snima, opušten si, ali paziš što ćeš reći', ispričala za RTL Danas youtuberica Ana Zibar.

A u videima se koriste lokalni govori i žargoni koji se onda implementiraju i u naš razgovorni jezik.  Ipak, na lokalni govor i žargone ne može se previše utjecati - smatra stručnjak za jezik.


'Trebamo biti vrlo oprezni i ne smijemo dopustiti njegov nekontrolirani razvoj ili dopustiti da bez ikakve kontrole u hrvatski standardni jezik ulaze oblici koji ne pripadaju hrvatskom jeziku', smatra Marko Alerić, Filozofski fakultet u Zagrebu.  

Psiholozi imaju nešto drukčije brige. Roditelji bi prije svega trebali pratiti kakve sadržaje njihova djeca gledaju, a postoji i strah od okoline. 

Foto: YouTube printscreen/ YouTube

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

I hrvatske su YouTuberice u potrazi za 'savršenim' izgledom pale pod utjecaj estetskih operacija

Youtuberica koja ima kreativnosti na bacanje – napravila je haljinu od nečega što svi bacamo u smeće!
Mladi youtuber pokazao koliko je lako putem društvenih mreža zavarati – glumio je tjedan dana da je bogat


mladi rječnik popularni youtube youtuberi

Još vijesti