Slika nije pronađena

Ima dana kada mislimo da je odlazak u školu i cjelodnevno sjedenje u školskoj klupi najgore što nam se može dogoditi – tko će preživjeti dosadno učiteljičino naklapanje, stres zbog ispita i blok sat matematike?

Naravno da stvari nisu tako crne, no nekada jednostavno nismo dovoljno objektivni. Da shvatite koliko je današnje školovanje jednostavnije i bolje nego prije, otkrit ćemo vam kako su školski dani izgledali daleke 1800. godine.

#U 19. i početkom 20. stoljeća, u manjim mjestima postojala je jedna 'učionica' u kojoj su zajedno bili smješteni učenici svih uzrasta. Mlađi su sjedili naprijed, a stariji odostraga. Imali su samo jednog učitelja, a cijelu prostoriju grijala je mala peć na drva.

#Nije postojao prijevoz do škole. Smatralo se normalnim da učenici svakodnevno pješače 5 do 8 kilometara (u jednom smjeru) do kuća u kojima se održavala nastava.#U nekim 'školama' postojali su posebni ulazi za djevojčice i dječake, a često su bili odvojeni i za vrijeme nastave.

#Školska godina bila je mnogo kraća i trajala je oko 130 dana, ovisno o tome kada su učenici morali roditeljima pomagati u polju. Nastava je započinjala oko 9 i trajala do 2 ili 4 s jednim satom pauze.

#Olovaka, pernica i bilježnica nije bilo – učenicima su na raspolaganju bile ploče od kamena i malo krede.

#Stariji učenici su ponekad pomagali učiteljima podučavajući mlađe učenike.#Neki učitelji su živjeli u obiteljima koje su podučavali seleći se svaki tjedan kod druge.

#Kršenje pravila strogo se kažnjavalo.  Njihovo nepoštivanje moglo je rezultirati izbacivanjem s nastave, suspenzijom, ali čak i vezivanjem. Učiteljima je bilo dopušteno koristiti ravnalo pri kažnjavanju, a jedna od kazni bila je i držanje teške knjige sat vremena.

#U školi nije bilo ručka, čak i ako su roditelji bili dovoljno imućni da to mogu priuštiti svom djetetu. Svaki učenik donosio je ručak od doma, a vodu su dijelili iz velikog bokala.

#Kraj osmog razreda je za najveći broj učenika značio završetak obrazovanja

Foto/Izvor: mentalfloss.com

I.N.

Pročitajte još:

Maturalne haljine kroz povijest

Nekada i sada: pravila ponašanja u školi iz 19. stoljeća

Test iz 1912. godine: biologija za osmaše

obrazovanje školovanje 19. stoljeće

Još vijesti