Slika nije pronađena

Ova je 16-godišnja djevojčica postala junakinja nakon što je umalo platila glavom jer je željela ići u školu. Teško je povjerovati da je školovanje u nekim dijelovima svijeta nešto za čime djeca čeznu upravo zato jer im je nedostupno, a još teže da ponekad djeca zbog obrazovanja i pogibaju.

Ovako je sve krenulo: Pakistanka Malala Yousafzai imala je samo 11 godina kad su Talibani u njenom rodnom gradu zabranili ženama školovanje. Kako bi im se osvetila, Malala se prihvatila pisanja bloga za BBC u kojemu je pokušala opisati kako izgleda život bez mogućnosti obrazovanja.

Blog je s vremenom počelo pratiti sve više ljudi, a Talibani su počeli strahovati od njenog utjecaja. Jednog dana 2012. godine, dok se autobusom vozila iz škole kući, upucali su Malalu u glavu. Oporavljala se mjesecima, a tokom svog boravka u bolnici napisala je memoare “I Am Malala” (Ja sam Malala), a nominirala je i za Nobelovu nagradu za mir. Svoj mladi život posvetila je širenju ideja o jednakoj mogućnosti obrazovanja za djevojčice.

Na svoj 16. rođendan održala je i nevjerojatan govor na skupu Ujedinjenih naroda u kojemu je naglasila važnost prava na obrazovanje za sve djevojčice diljem planete. Dan na koji se ovo odigralo, danas je poznat kao međunarodni “Malala Day” (Dan Malale).

No 14. srpnja nije samo spomen nevjerojatnoj djevojci i njenoj nevjerojatnoj priči – to je i tvoj dan, također! “Dan Malale nije moj dan”, objasnila je ova junakinja. “To je dan svake žene, svakog dječaka i djevojčice koji su podigli svoj glas u borbi za svoja prava.

Zato je ovoga ponedjeljka pokrenuta kampanja #StrongerThan, koja naglašava koliko je bitno oduprijeti se, zauzeti se za sebe i druge i uzvratiti te otkriti snagu vlastitog glasa.

Poslušajte Malalinu poruku u ovom videu i proslavite i vi Dan Malale!

L.B./foto: screenshot/YouTube

Malala Yousafzai #strongerthan školovanje obrazovanje

Još vijesti