Slika nije pronađena

Da, jednom kada upišeš faks, možeš ga kasnije promijeniti. Nije kraj svijeta i mnogi to rade i nisu zbog toga zakinuti za ništa. Ipak, izgubit ćeš godinu studiranja, a nekima ni roditelji neće biti sretni s ovim prijedlogom.

Kako se ne bi kasnije kajala, trebaš dobro razmisliti prije odabira fakulteta. Velika je to odluka, pogotovo za one koji ne znaju ni sami što bi htjeli dalje u životu. Okej je ako i ne znaš. Ipak, nemoj napraviti neku od greški koje se znaju dogoditi i upisati neki fakultet zato jer tamo ide tvoja najbolja prijateljica ili upisati onaj za koji si čula da je lagan. Kod izbora fakulteta trebaš uzeti u obzir nekoliko glavnih stvari. One će ti pomoći suziti izbor i usmjeriti te prema faksu koji je baš za tebe. Državna matura i upisivanje faksa nije tako daleko kako ti se čini, pogotovo ako si ove godine maturant. Samo što nije tu! Kako bi upisala najbolji faks za sebe, uzmi u obzir pri izboru ovih 6 stvari.

Slika nije pronađena Popularni mitovi o fakultetu i studiranju: Uvjeravamo te da ove stvari NISU istina

1.Koliko daleko želiš biti od doma
Čini se glupo i kao da to uopće nije bitno – i nekima stvarno i nije, ali nekima itekako je. Kada studiraš u gradu koji je daleko od doma, znaš da nećeš svaki vikend moći ići doma. Neki se s druge strane žele što prije osamostaliti i u tome im fakultet može pomoći. Pogotovo ako studij koji te zanima postoji u više gradova, razmisli želiš li biti blizu doma ili što dalje.

2.Kakvu lokaciju preferiraš
Jesi li netko tko ne može bez mora? Netko tko se ne može zamisliti u velikom gradu poput Zagreba? Fakulteta ima po cijeloj Hrvatskoj, kao i inozemstvu i možeš otići studirati na lokaciju koja je baš po tvom ukusu. Iako to nije direktno vezano uz fakultet, bit ćeš zadovoljnija i sretnija ako si na mjestu koje te privlači i na kojem se osjećaš dobro.

3.Što TEBE zanima u životu
Ne tvoju mamu, sestru, prijateljicu ili dečka, već TEBE. Ne znaš što upisati i to je u redu, ali svatko ima neki predmet u srednjoj koji mu je ipak malo draži od drugih. Koji je to predmet u tvom slučaju? Još ako si i u dobra u njemu – vidi kakvih ima fakulteta koji se vežu za baš taj predmet. To ti može biti nit vodilja.

4.Da sada moraš odabrati neki posao, koji bi to bio?
Jedno pitanje koje ti može pomoći kod izbora faksa. Iako nisi radila, osim možda na sezoni ili što si bila na praksi u srednjoj do sada, ali svejedno, znaš za puno poslova kako otprilike izgledaju. Koji je neki koji bi se tebi najviše svidio? Nema granica, ništa nije previše ludo. Kada si došla do svog odgovora, otvori Google i istraži koja ti škola treba da bi se time bavila.

Celebovi na faksu Na koji su faks išli Lil Wayne, Kourtney Kardashian ili Ashton Kutcher? Možda i tebi daju inspiraciju za odabir faksa

5.Želiš li se zaposliti u Hrvatskoj ili planiraš odseliti
Još jedno bitno pitanje! Sigurno već sada naginješ jednoj od ove dvije strane. S obzirom na to, biraj i fakultet. Ako želiš ostati u Hrvatskoj, pogledaj kojih zanimanja nedostaje i s kojima ćeš onda lakše pronaći dobar posao, a to možeš vidjeti klikom OVDJE. S druge strane, ako se želiš što prije odseliti, biraj zanimanja za koja znaš da su i vani tražena, pogotovo u onoj državi u kojoj bi htjela živjeti.

6.Kakve imaš ocjene
Trebaš vjerovati u sebe i biti optimistična, ali budi i realna. Kakve su ti ocjene? Koliko učiš? Na nekim je fakultetima tolika navala svake godine da ih upisuju samo oni koji imaju stvarno dobar prosjek i koji dobro riješe maturu. Nažalost, ocjene te mogu sputati. I ne zaboravi da i državna matura može itekako utjecati na to gdje ćeš se upisati. Možeš imati super ocjene, ali ako fejlaš maturu, pada sve u vodu.

faks izbor fakulteta odabir fakulteta koji faks odabrati kako odlučiti školovanje maturanti što uzeti u obzir

Još vijesti