Galerija Ocjene Izvješća s ocjenama - 1 Izvješća s ocjenama - 2 +0 Izvješća s ocjenama - 3

Izvješća o ocjenama su se kroz godine dosta promijenila, a kako je izgledalo 1944. godine? Iako to zvuči prilično davno, zapravo nije bilo baš toliko davno. Jedna se stvar s ocjenama jako razlikuje od danas.

Svjedodžbe na kraju polugodišta ili na kraju školske godine kroz godine su izgledale jako drugačije. U grupi na Facebooku „Zakaj volim Zagreb“, voditelj grupe, Ivan Brnčić, objavio je sliku svjedodžbe iz škole u Zagrebu iz 1944. godine. Osim što je voditelj ove popularne Facebook grupe, Ivan Brnčić je i autor Purgerskog rječnika i kolekcionar zagrebačke prošlosti. U njegovoj se kolekciji tako našao ovaj izvještaj o ocjenama, a poslao nam je i još jedan stariji - iz 1902. godine! Oba možeš bolje proučiti u galeriji iznad. Zapeli su nam za oko jer se jedna stvar na tom izvješću jako razlikuje od danas.

Fizika Učenici pokazuju trik s TikToka profesorima fizike – i dobivaju zbog toga dobre ocjene

U ovom se slučaju radilo o izvješću iz Škole za domaćice, za koju pretpostavljamo da je to kao neka srednja škola danas. Ono što je jako drugačije nego sada su ocjene. Ovo je svima zapelo za oko, a radi se o ocjenama koje su obrnute.

Izvješća s ocjenama - 1

Tako je ovdje izvrstan (1) ili veoma dobar (2), a 5 je po tom sistemu nedovoljan. Ocjene su bile obrnute. Malo zbunjujuće, ali ljudi u komentarima kažu da im čak ovaj stari sistem ima više smisla nego ovaj danas. Prvi se uvijek gleda kao najbolji, kao najbolja pozicija pa zbog toga ima logike i da je to najbolje kao ocjena. Kako je netko otkrio, ovo je zapravo njemački sistem ocjenjivanja koji se koristio i na našim područjima sve do kraja Drugog svjetskog rata kada je zamijenjen sistemom ocjenjivanja koji koristimo i danas. Svakako je fora vidjeti kako je školovanje izgledalo prije naspram danas.

Hermiona Granger Uči kao Hermiona Granger! Ona se baš uvijek drži 7 pravila kad je škola u pitanju

ocjene prije vs. danas svjedodžba prije iz 1944. godine školovanje

Još vijesti