Slika nije pronađena

Hrvatima se sviđaju razne cool opcije same aplikacije, koje im omogućavaju zabavnije i dinamičnije chatove, koje mogu prilagoditi svojem stilu, a bez reklama koje bi ih ometale, piše Zimo.hr.

Većina korisnika pametnih telefona danas ima instaliranu barem jednu aplikaciju za dopisivanje odnosno razmjenu poruka. Neki ih na svojim uređajima imaju nekoliko kako bi u svakom trenutku bili u kontaktu sa svojim prijateljima, članovima obitelji ili kolegama. No, što je korisnicima tih aplikacija zapravo najvažnije?

via GIPHY


Tako su korisnici u Hrvatskoj veoma izbirljivi kad se radi o privatnosti (iako su nešto tolerantniji od zemalja poput Slovenije, Mađarske i Grčke), a slanje tekstualnih poruka i dalje je omiljeni način komunikacije s uskim krugom prijatelja. Isti je slučaj s porukama i u Srbiji, gdje je tu opciju odabralo 73 posto sudionika, a slijede ih korisnici u Grčkoj sa 67 posto. Posebno je zanimljivo da čak 57 posto sudionika ankete sigurnost podataka smatra ključnim razlogom zbog kojeg koriste Viber kao aplikaciju. Naime, u Viberu su svi chatovi automatski zaštićeni obostranom enkripcijom, a svi razgovori ostaju isključivo između dvoje sugovornika. Viberova je misija zaštititi privatnost do te razine da korisnici ne moraju ni pomisliti usude li se nešto podijeliti s drugima putem Vibera – ništa od poslanog sadržaja ne ostaje pohranjeno na Viberovim serverima nakon što je isporučeno, piše Zimo.hr.

via GIPHY


Nakon sigurnosti i privatnosti, Hrvati cijene Viberove napredne opcije upravljanja porukama, koje mogu naknadno uređivati nakon što su ih već poslali, brisati za sebe i za sugovornike, prevoditi s drugih jezika i na njih odgovarati na razne načine. Osim upravljanja porukama, Hrvatima se sviđaju razne cool opcije same aplikacije, koje im omogućavaju zabavnije i dinamičnije chatove koje mogu prilagoditi svojem stilu, a bez reklama koje bi ih ometale. Gotovo 68 posto sudionika ankete odgovorilo je da su ljubitelji klasičnih tekstualnih poruka, ispred videa i glasovnih poziva. Takav rezultat odgovara i svjetskim trendovima posljednjih godina, koji pokazuju da se ljudi masovno oslanjaju na pisanu umjesto na glasovnu komunikaciju.

via GIPHY


Za 16 posto sudionika ankete iz Hrvatske, stickeri su najbolja stvar za chatove, možda jer dobro prenose emocije koje simboliziraju – riječi nekada ne mogu opisati pravi osjećaj. Taj je postotak nešto malo manji nego na mađarskom, češkom, srpskom i slovenskom tržištu, gdje stickere preferira više od 20 posto anketiranih. Istovremeno, na svjetskoj razini, gotovo 60 posto svih korisnika Vibera najviše koristi upravo stickere, dok su im najdraži u lokaliziranoj verziji jer lakše uhvate duh jezika, kulture i lokalni sleng.


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Srpski youtuberi veliki su hit i kod nas, a zbog njih mladi sve više u govor ubacuju srpske izraze

Oboružajte se strpljenjem! WhatsApp ponovno uvodi promjene, a ni ovoga puta nisu dobre...

[OMG] Proglašavamo vas krivima za jedan veliki zločin – phubbing!

vijest najvažnije dopisivanje zanimljivost aplikacija sigurnost emotikoni

Još vijesti