Slika nije pronađena

Novi predmet dolazi u čak 85% srednjih škola u Zagrebu, a očekuje se i da će biti zanimljiv učenicima i da će biti veliki interes za njegovim pohađanjem. Evo što je to ŠIZ i u kojim razredima će biti.

ŠIZ je skraćenica od 'Škola i zajednica'. Možda na prvu ne zvuči kao nešto zanimljivo, ali je drugačiji od predmeta koji sad postoje u srednjim školama i kada vidiš o čemu se radi, mogao bi ti biti zanimljiv. Dobit će ga učenici drugog i trećeg razreda srednje škole, a navodno bi se u školama trebao pojaviti već na jesen, s početkom nove školske godine. Predmet se temelji se na postavci da je za ostvarivanje osobne i društvene dobrobiti učenika nužno razvijati znanja, vještine i stavove o važnosti povezanosti u zajednici i aktivnog djelovanja pojedinca te se stoga dijeli u tri područja – dobrobit, povezanost i djelovanje, piše Večernji list.

Tako će se u sklopu 'povezanosti' učenike poticati i poučavati da prihvaćaju i poštuju svoje tijelo i sebe kao osobu te da izbjegavaju negativne emocije prema samima sebi. U području koje je nazvano 'djelovanje' srednjoškolce će se poticati na aktivno sudjelovanje u pozitivnim društvenim promjenama. Tako bi trebali učiti o načinima i potrebi aktivnog djelovanja u lokalnoj zajednici i društvu, učiti o nužnoj brizi za okoliš, ali i naučiti razumjeti društvenu aktivaciju kao nužni alat za napredak, utjecaj na političke procese i donošenje odluka. U trećem pak području, koje nosi naziv 'dobrobit', učenike će se poučavati važnosti ostvarenja dobrobiti u svim područjima društva poput kulture i sporta, ekonomije, demokracije, i socijalnih i ljudskih prava, piše Večernji.

Mladi će tako na ovim predmetu imati malo drugačije teme kojima će se baviti, a koje se tiču konkretno njihove okoline, poput toga da po gradu nedostaje biciklističkih staza ili da je teško invalidima kretati se po gradu. Ovo su samo neki primjeri kako bi taj novi predmet trebao izgledati, a profesori koji će ga predavati su već krenuli na edukacije. U Rijeci ovaj predmet već postoji i učenici su se bavili temom manjka zelenih površina u njihovom gradu.

Pogledajte još:

Mijenjaju se propisi za upise u srednje škole: Zbog previše odlikaša škole uvode prijamni ispit?

Dok ti štrebaš matematiku, neki uče o Beyonce i pizzi - ovo su najčudniji predmeti koji postoje na svijetu

Nisi dio popularne ekipe i 'elite' u srednjoj? Evo što se najčešće dogodi s tim ljudima nakon srednje

Hrvatska novi predmet Škola šiz srednja škola

Još vijesti