Slika nije pronađena

Jedna je uvijek bolja opcija. S obzirom na to koliko se pizze u prosjeku dobije kada je mala, a kada je velika i kolika je razlika u cijeni, matematičari su na svoj način, uz pomoć matematike, pokušali dati odgovor koju pizzu trebaš uzimati kako bi ti bilo najisplativije.

Vječno pitanje koje se postavlja kod kupovanja pizze je ‘je li bolje uzeti manju ili veću pizzu?’, a sada su matematičari došli do zaključka da je isplativije uvijek uzeti veću pizzu. Veća pizza je bolja jer dobijete veću količinu hrane, ali ispada da dobijete i više za potrošen novac te da je u omjeru dobivenog i cijene čak jeftinija nego obična ili mala pizza.

Mala pizza ima promjer od 10, a velika od 20 centimetara. Dok je cijena male pizze otprilike 20 kuna, cijena velike je dvostruko veća. Sve se to čini prihvatljivo jer za dvostruko veću pizzu platite dvostruko veću cijenu, ali zapravo nije tako. Matematičari su iskoristili formulu za izračunavanje kruga te dokazali da je velika pizza, koja ima dvostruko veći promjer, zapravo četiri puta veća nego mala pizza. Za dva puta veću cijenu dobijete čak četiri puta veću pizzu, piše Večernji list!

Foto: YouTube/ Shutterstock.com - JOKE_PHATRAPONG

M.T./ Izvor

Pogledajte još:

[WTF] Ako ste mislili da je pizza s ananasom prečudna, čekajte da tek vidite novi hit koji bi se mogao proširiti

[HOROSKOP] Koji je dodatak na pizzi baš za tebe s obzirom na znak zodijaka?

Miješana, slavonska ili vegetarijanska? Saznaj što tvoja omiljena pizza govori o tebi!

matematika veličina pizze pizza mala vs. velika pizza isplativije bolje naručiti

Još vijesti