Slika nije pronađena

U istraživanju o zdravstvenom ponašanju učenika, osim Hrvatske, sudjelovalo je još 45 zemalja. Ovakva se istraživanja redovito ponavljaju kako bi se vidjeli trendovi i pogoršava li se ili poboljšava situacija u svakoj od zemalja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je rezultate istraživanja provedenog na hrvatskim učenicima, a koji otkrivaju puno toga o njihovom ponašanju. Radi se o velikom istraživanju koje se provodi u brojnim zemljama svijeta, a koje se bavi proučavanjem učenika i njihovih loših navika kao što su pušenje, alkoholiziranje ili stupanje u seksualne odnose. Situacija za Hrvatsku nije blistava. Je zabrinjavajuća i dalje, ali je ipak bolja nego 2014. godine. Podaci o pušenju otkrivaju da je Hrvatska na devetom mjestu kada je u pitanju pušenje učenika u dobi od 13 godina, ali na visokom četvrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina.



Što se tiče konzumiranja alkohola, Hrvatska je i dalje iznad prosjeka. Zabrinjavajuće je da su 13-godišnjaci na jedanaestom mjestu po konzumiranju alkohola, točnije da su do te dobi nekada tijekom života već pili. Velik broj njih priznao je i da je bio pijan nekada u posljednjih 30 dana.



Hrvatski su učenici pak ZADNJI na ljestvici po tome koliko vole škole. Sve su ostale zemlje ispred njih u ovom segmentu. Usporedbe radi, 2014. smo bili na predzadnjem mjestu.



Naša je zemlja i 8. na ljestvici koja se odnosi na maltretiranje drugih i slanje zlobnih poruka. Trinaestogodišnjaci koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u zadnjih nekoliko mjeseci doveli su do toga da smo po tome na 10. mjestu.

Cijelo istraživanje možeš pogledati na službenim stranicama HZJZ-a.

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - Syda Productions

M.T.

Pogledajte još:

Koju društvenu mrežu najviše koriste mladi u Hrvatskoj, upoznaju li ljude online i koliko često sextaju?

Anoreksija postaje broj jedan problem među mladima – glavni je krivac nešto što svi imamo u životima

Nitko ih ne može prestići: U ovoj županiji u Hrvatskoj ima najviše tinejdžerskih trudnoća!

Škola alkohol Istraživanje Pušenje Loše navike Hrvatski učenici

Još vijesti