Slika nije pronađena

Povijest čovječanstva puna je zanimljivih ličnosti koji su svojim postignućima, radom i djelovanjem zadužile čitav ljudski rod. I dok smo o pripadnicama nježnijeg spola već pisali, ovaj put punu pažnju ćemo posvetiti muškim povijesnim ličnostima.

Spominjanje povijesnih junaka, a da pri tome ne navedemo Ahileja, Herakla i Hektora, bi bilo gotovo nezamislivo. Ove antičke junake krase ponajbolje ljudske osobine - hrabrost, plemenitost, odlučnost i nepobjedivost. Nešto kasnije, javlja nam se i Spartak - kao simbol robovskog ustanka. Gaj Julije Cezar zasigurno je, uz Aleksandra Velikoga, jedan od najvećih vojskovođa u povijesti čovječanstva.

Lik Robina Hooda, danas najpoznatijeg borca za socijalnu pravdu i poznatog junaka koji je , navodno, uzimao bogatima da bi davao siromašnima, ekraniziran je milijun puta, jednako kao i lik Kralja Richarda Lavljeg Srca.

Tu su i poznati moreplovci Amerigo Vespucci, Columbo , Magellan i Marko Polo. Pravi genijalac, bio je i ostao, jedan i jedini Leonardo Da Vinci. Pravi renesansni čovjek.  Domaća povijest bi bila nepotpuna bez spominjanja Zrinskih i Frankopana, Matije Gupca i Nikole Tesle koji je bio pravi pravcati genijalac. Tu su još i Penkala te Faust Vrančić.

Veliki borci za ljudska prava , oni koji su dizali glas protiv svih oblika diskriminacija, s naglaskom na rasnoj su M.L. King i naš suvremenik, Nelson Mandela.

Evo, uspjeli smo navesti samo neke od veličanstvenih ličnosti koje su promijenile svjetsku povijest. S obzirom kako nismo uspjeli spomeniti poznate pisce, posvetit ćemo pažnju samo jednomu, velikom piscu i nobelovecu, Ivi Andriću s čijim riječima i završavamo našu priču o poznatim ličnostima.


Dođu, tako ,vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati

Točno ili ne? Pokazat će vrijeme ...

Dragana Bosanac

svijet zanimljivo povijest