Slika nije pronađena

Mnogi će reći kako su zapravo žene jači spol jer moraju obavljati tako mnogo poslova i brinuti se o tako mnogo stvari. Ipak, kroz povijest im na mnoga područja nije bio dozvoljen pristup.

Primjerice, mnogo kasnije nego muškarci dobile su pravo glasa, a svijet izumiteljstva često je bio rezerviran za muški spol i u njega ženama nije bio dozvoljen ulazak. Ipak, neke od njih imale su dovoljno hrabrosti i usprkos stigmama uspjele stvoriti razne izume. Saznajte koje.


Tabitha Babbith
– ova žena s mehaničkim znanjem shvatila je da su obične pile poprilično neučinkovite jer režu samo kad se guraju u jednom smjeru, tako da je pola rada uzaludno. Stoga je Tabitha izumila kružnu pilu, međutim, iako se i danas njezin izum koristi, nikada ga nije uspjela patentirati zbog tradicionalnih, kršćanskih pogleda na život doba u kojem je živjela.  Kružnu je pilu izumila još 1810. godine.


Ruth Wakefield – zajedno s mužem imala je malu zalogajnicu negdje kod Bostona. Jednog dana je pravila kolačiće, a ponestalo joj je čokolade za kuhanje pa je stavila običnu čokoladu. Ona se nije rastopila pa su nastali ukusni kolačići s komadićima čokolade, a kasnije je recepet prodala Nestleu, točnije 1939. godine.


Bette Nesmith Graham – pedesetih godina 20. stoljeća izumila je korektor. Naime, primijetila je da se zbog samo jedne greške mora pisati cijeli tekst na pisaćoj mašini (jer nisu imale tipku za brisanje, poput današnjih računala). Stoga je radila na smjesi kojom bi se greška prekrila i preko nje udarilo pravilno slovno. Kad je izumila smjesu, tj. korektor, počela ga je raspačavati po uredu u kojem je radila, a to je činila tako revno da je dobila otkaz.  Nakon otkaza radila je na usavršavanju korektora te ga i 1958. patentirala.


Grace Murray Hopper – bila je admiralica u američkoj vojsci i među prvima je radila na razvoju računalstva, točnije razvijala je IBM-ovo računalo Harvard Mark I. Uz ovo je razvila sustav koji je pisani jezik pretvarao u kod, izumila je naziv bug te je jedna od autorica COBOL-a, prvog programskog jezika.  

Margaret Knight – ako su vam poznate papirnate škarnicle, trebali biste znati i za ovu ženu. Naime, one koje su prije nje postojale bile su poprilično nepraktične i nije u njih stalo puno stvari. Stoga je Margaret izumila stroj koji papir reže, slaže i lijepi u četvrtaste papirnate vrećice. To je bilo 1870. godine, ali ubrzo je patent ukrao jedan muškarac koji je rekao da žena ne može napraviti tako sofisticirani stroj. Ipak, kasnije je uspjela dokazati da je izum samo njen.

Josephine Cochrane – ovo je bila žena koja je živjela u 19. stoljeću i išlo joj je na živce što je često razbijala tanjure dok ih je prala. Stoga je izumila prvu perilicu posuđa i patentirala je 1886. godine, a prvo su je koristili restorani i slične ugostiteljske usluge. Jednom je izjavila da je perilicu bilo mnogo lakše izumiti nego je reklamirati i prodavati.


Mary Anderson – danas su brisači na automobilu sasvim normalna pojava, a za njih je zaslužna upravo ova žena. Početkom stoljeća je na jednom putovanju vidjela kako vozači svako malo moraju zaustavljati automobile i rukama brisati prednja stakla.  Stoga je 1903. izumila brisače, točnije brisače je spojila s ručicom unutar automobila i bilo je potrebno samo stisnuti ručicu kako bi proradili,  a nakon samo deset godina imao ih je svaki automobil.

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

zene zanimljivo povijest

Još vijesti