Slika nije pronađena
Čini se da u Facebooku nemaju baš najbolji odnos prema čuvanju lozinki svojih korisnika i njihovoj zaštiti. Nedavno je otkriveno kako su milijune lozinki svojih korisnika čuvali u običnom tekstualnom obliku pohranjene na svojim serverima te dostupne svima koji su radili u Facebooku i Instagramu (a možda i nekima izvan Facebooka).

No, problem koji je slučajno otkriven mogao bi im zadati još veće glavobolje. Naime, jedan je korisnik na Twitteru objavio kako ako, uz svoju postojeću lozinku za Facebook, upišete bilo koji dodatni znak, Facebook će vas bez problema pustiti da se ulogirate u svoj profil. Primjerice, ako vam je lozika Teen123, možete se ulogirati i s lozinkom Teen1234, piše Zimo.hr.


Propust 'radi' samo ako je točnoj lozinki dodan samo jedan znak. Dodaju li se dva ili više znakova, Facebook će točno prepoznati da se radi o krivoj lozinki. Ista stvar se ponavlja i kod ulogiravanja u Instagram. Jedan znak viška na kraju ni Instagramu ne predstavlja nikakav problem. Uredno vas ulogira u vaš profil.

via GIPHY


Iako na prvi pogled to ne izgleda kao velik problem jer ionako morate znati točno korisničko ime i točnu lozinku, otvara pitanje o kompletnoj sigurnosti u Facebooku. Očito nije potrebno znati točnu lozinku da biste ušli u Facebook i Instagram, a kako onda možemo znati da su naši podaci zaštićeni?

via GIPHY


Što to točno znači za sigurnost korisničkih profila Zimo.hr je upitao stručnjaka za informacijsku sigurnost Alena Delića iz zagrebačke tvrtke Diverto. 'Ne ulazeći detaljno u druge probleme vezane za lozinke navedene kompanije (poput nedavnog slučaja otkrivenih lozinki u čitljivom obliku), u ovom se slučaju radi o staroj izreci - It's not a bug, it's a feature', kaže Delić i pojašnjava: 'Facebook omogućuje pristup i s određenim pogreškama, za što su zaključili da se često korisnicima događa, kao što je to ponekad dodatni znak ili prvo početno slovo veliko. Što se samog korisnika tiče, on i dalje mora znati svoju lozinku', naglašava na kraju Delić.


Foto: Twitter/ Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledaj još:

Divljanje u razredu - maltretirali nastavnika, gađali ga i vrijeđali pa su im stvari letjele kroz prozor

Ne možete živjeti bez WhatsAppa i stalnog dopisivanja? Saznajte što to znači i koje su posljedice...

Poznati YouTuber koji ima milijune dolara djevojku je zaprosio prstenom od SAMO 800 kn!

greška lozinka facebook instagram društvene mreže

Još vijesti