Slika nije pronađena

Nije nikakva tajna da nam je mobitel postao desna ruka, a društvene mreže mjesto gdje provodimo veći dio dana. Putem društvenih mreža komuniciramo s prijateljima, stječemo nove prijatelje i simpatije, kratimo vrijeme u tramvaju, vlaku, autu... S njima se budimo i liježemo.

Anketa koju smo proveli još 2014. godine pokazala je zanimljivo stanje – 40% tinejdžera dnevno provodi više od 3 sata uz računalo, mobitel, tablet i sl. i od toga zanemarivih 5% koristi Internet u svrhu učenja i edukacije. Čak 70% ispitanika uglavnom je tada boravilo na društvenim mrežama.


No, tada je 'alfa i omega' bio Facebook, a sada se stanje promijenilo. Jedan učenik objasnio nam je da sada FB više nije 'napet' jer se tamo više nema što raditi. 'Ide nam na živce i sve je više starijih osoba tamo, ali smatramo čudnima osobe koje nemaju tamo profil pa ga svi zadržavamo', rekao je. Njegova prednost navodno je Messenger zbog praktične razmjene informacija i grupnog chata.

Instagram je totalni hit sada, kao što i pokazuju rezultati nove naše ankete. Rješili ste ju 1177 puta, što je sasvim solidan reprezentativan uzorak.

>> Imaš Instagram? Klikni i zaprati Teen385 na Instagramu!

Čak 73% ispitanika sada (2018. godine) za Instagram kaže da mu/joj je najdraža društvena mreža. Slijedi Snapchat s 13%, pa tek onda Facebook (7%). Jednako toliko (7%) tinejdžera ne koristi nijednu mrežu, a apsolutno nitko nije na Twitteru.


Otkuda popularnost Instagramu, pitali smo istog učenika. 'Tamo još nema toliko staraca (naših staraca, profesora i trolera). Danas doslovno svatko ima profil na FB, ali na Instagramu još ne. A i tamo nema linkova (osim u bio) pa nas ne mogu gnjaviti dosadne stanice s vijestima i oglašivači s proizvodima'.


Twitter je nekako više stekao internu zajednicu korisnika u koju se nitko baš ne želi petljati, objašnjava on. Pogotovo ne pod svojim stvarnim imenom i prezimenom.

A Snapchat? On je zabavan, direktan, necenzuriran i brz. Neki ga smatraju budućnošću komunikacije, vjerojatno s razlogom.

Foto: Screenshot/Unsplash/Pixabay/Pexels

M.Z.

Provjeri još...

Velike promjene na Facebooku - hoćeš li odustati od najpopularnije društvene mreže zbog ovoga?

Svi smo ovo radili, ali od sada pripazite: Instagram uvodi promjenu koja bi vas mogla razotkriti!

Ipak se može! Evo kako provjeriti nečiji Instagram stories bez da osoba sazna za to

ekipa facebook instagram društvene mreže twitter snapchat