Slika nije pronađena
Početkom 2019. godine na Facebooku je bilo 1.9 milijuna Hrvata dok ih je na Instagramu bilo 1.1 milijuna. Taj se broj iz dana i dana mijenja, pogotovo što se tiče sve većeg dolaska odraslih koji su također pokleknuli pod popularnošću društvenih mreža. 

Arbona.hr je otkrila zanimljive podatke vezane uz aktivnosti i angažman Hrvata na Facebooku i Instagramu, a sve podatke su pronašli na DataReptoralu - portalu koji je osmišljen kako bi pomogao ljudima i organizacijama diljem svijeta da pronađu podatke, uvide i trendove na društvenim mrežama.

via GIPHY


Aktivnost tipičnog Facebook korisnika u Hrvatskoj
Facebook korisnici na mjesečnoj bazi u prosjeku lajkaju samo jednu Facebook stranicu. Od toga svaka žena u prosjeku lajka dvije stranice, dok muškarci lajkaju samo jednu stranicu. Što se tiče lajkanja objava (bilo koje vrste), ovdje Hrvati stoje već malo bolje. Jedan  Facebook korisnik u prosjeku lajka 13 objava. Od toga žene lajkaju 20 objava, dok muškarci u prosjeku lajkaju 10 objava.

via GIPHY


Da smo nešto ljeniji narod, dokazuje podatak da je prosječan korisnik unutar 30 dana komentirao svega pet puta neku objavu. I po ovom pitanju žene su bolje. Žene unutar 30 dana ostavljaju i po sedam komentara, dok muškarci ostavljaju samo tri komentara – podatak se odnosi na bilo koje objave, ne radi se o jednoj. Također, dijeljenje objava na Facebooku je rijetkost, ali se događa. Tako na mjesečnoj bazi prosječni Facebook korisnik odluči podijeliti  samo jednu objavu s ostatkom prijatelja. Je li unutar ove statistike bila i vaša objava?

via GIPHY


Pregled Instagram publike u Hrvatskoj kroz 2019. godinu na mjesečnoj bazi 
Iznenadit će vas činjenica da svakog mjeseca oglasi na Instagramu mogu doseći do 1.1 milijuna jedinstvenih korisnika. Aktivne promocije na Instagramu 54 posto vremena ciljaju žensku populaciju, a 46 posto vremena mušku. Dakle, muškarci su po pitanju nekoliko promotivnih kampanja ispali iz igre. Nasreću, ili možda nažalost?

via GIPHY


S obzirom na dobivene podatke vidljivo je da se Instagram zaista približava Facebooku. Što na području popularnosti, što na području promocija i marketinških kampanja. Također, na Instagramu se oglasima više ciljaju žene, dok na Facebooku prevladavaju muškarci.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Vrijedi li ova značajka čak 13 tisuća kuna? Samsung je popravio greške najnovijeg modela mobitela

Štekanje nikad ne prestaje?! Evo kako pojačati Wi-Fi signal i konačno uživati u Internetu u cijelom stanu

Otkrij u kojim situacijama ljudi besramno lažu na Instagramu i zašto - ovih 6 laži su najčešće!

Hrvatska Komentari navike lajkovi Klikovi facebook instagram društvene mreže

Još vijesti