Slika nije pronađena

Premda su se tijekom godina profilirale brojne tvrtke i pojedinci koje pružaju usluge priprema za državnu maturu, u samoborskom Centru za mlade Bunker prepoznali su potrebu za drugačijim načinom pripremanja. Naime, oni su maturantima na području Samobora omogućili besplatne E-pripreme.

S obzirom na količinu gradiva koje maturanti moraju savladati da bi uspješno položili maturu, velik broj njih odluči se za neki vid priprema. I dok je proteklih godina model priprema uglavnom podrazumijevao višesatne pripreme tijekom vikenda na fizičkoj lokaciji centra, institucije ili škole po izboru maturanta, što zbog pandemijskih uvjeta školovanja, što zbog sve većeg inzistiranja na fleksibilnijem pristupu, pripreme se ove godine odvijaju i 'na daljinu'.

'U razgovoru s maturantima primijetili smo da ih 'tišti' matura. Iako smo u kontaktu sa srednjim školama na području Samobora koje kažu da one imaju pripreme za maturu u sklopu svojih škola, ipak velik dio njih osjeća se nespremnima i htjeli bi nekako proći sve sadržaje. Pripreme za maturu na tržištu prilično su zahtjevne vremenski i financijski te traže da maturant svaku subotu od 9 do 12 dolazi na pripreme na neku adresu, a mnogima to nije dobro rješenje jer imaju druge obaveze ili ideju kako provesti subotu ujutro. Zato smo pronašli portal koji nudi E-learning verziju priprema za maturu', ističe Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, kako piše portal Moj faks. Aplikacija e-Pripreme simulira stvarnu državnu maturu te tako omogućava maturantima dobru pripremu za ovaj zahtjevan korak u obrazovanju.

U Bunkeru su zadovoljni odazivom, premda ne prikupljaju podatke o brojnosti prijavljenih maturanata, ističu da su im važne pozitivne reakcije. Fleksibilnost koju pruža sustav e-Priprema zanimljiv je maturantima jer više ne trebaju izdvojiti vrijeme za putovanje do lokacije na kojoj se održavaju pripreme. Svi materijali nalaze se u aplikaciji. 'Najbitnije kod programa jest da ga se može koristiti u vrijeme kad tebi odgovara, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Puno više maturanata odlučuje se rješavati zadatke na drugoj lokaciji, a ne u prostorijama Bunkera', kaže Vojvoda. 'Izvrsno je što programu mogu pristupiti i mobitelom i to je ono što su priznali kroz razgovor da im se sviđa – što mogu bilo gdje, s bilo kojeg uređaja pristupiti pripremama', dodaje, kako piše Moj faks. 'Međutim, ovaj oblik priprema ima i nedostatak koji proizlazi iz činjenice da maturant ipak pitanja prolazi - sam ili konkretnije, ne uvijek u društvu osobe koja bi mu/joj mogla objasniti zašto ne neki odgovor, primjerice, netočan te koji bi bio adekvatan odgovor. 'Nedostatak je da se maturanti nemaju kome obratiti u vezi pitanja zašto je neki odgovor točan jer način rada funkcionira tako da se u programu postavljaju pitanja koja su inače na maturi, osoba odgovara na njih i dobije rezultat', ističe Vojvoda.

Izvor: Moj faks.dnevnik.hr

 

Pogledajte još:

Top lista najpoželjnijih studija među maturantima ove godine: Prvi prima 80, a želi ga upisati 1000 učenika

Top 7 na koji neće svatko upasti: Koji su to fakulteti u Hrvatskoj za koje treba najveći uspjeh s državne mature?

Pitanja koja trebaš pitati samu sebe prije nego odabereš fakultet: Ovih 5 ne smiješ zaboraviti

Pripreme samobor bunker Državna Matura

Još vijesti